Barion Pixel
Szakmai egyeztetés a koronavírussal kapcsolatban - Cselekvési tervvel készülnek a budapesti polgármesterek László Imre vezetésével

Szakmai egyeztetés a koronavírussal kapcsolatban - Cselekvési tervvel készülnek a budapesti polgármesterek László Imre vezetésével

2020.02.08.

Szakmai egyeztetés a koronavírussal kapcsolatban - Cselekvési tervvel készülnek a budapesti polgármesterek László Imre vezetésével

 

Dr. László Imre, a XI. kerület polgármestere, egészségpolitikus szombati sajtótjákoztatóján ismertette, hogy szakmai egyeztetésre hívta a budapesti polgármestereket és szakértőiket a koronavírus miatt. 

 

“Fontos, hogy a fővárosban a kerületek is kidolgozzanak egy protokollt, felkészülve az esetleges helyzetre. Ez a járványveszély egy olyan ügy, ami a politikai kérdéseken felül áll. A legfontosabb, hogy semmi esetre sem a pánikkeltés a cél.” - mondta a polgármester. László Imre felhívta a figyelmet, felkészülten kell, hogy szembenézzünk a vírus okozta problémákkal. A szakmai egyeztetés célja pedig , hogy több forduló után a résztvevő kerületvezetők és egészségügyi szakértőik letegyenek az asztalra egy operatív szintű cselekvési tervet a koronavírussal kapcsolatos protokollról. Hozzátette, az is cél, hogy szorosabb, közvetlenebb kapcsolat alakuljon ki a kerületek között a hatékonyabb együttműködés érdekében. 

 

László Imre elmondta, Falus Ferenc, volt tisztifőorvos is segítségükre van, már ki is dolgozott egy javaslattervet. Ebben a következők szerepelnek: 

 

1./ a kerületi háziorvosok munkájának segítésére önkéntes nyugdíjas egészségügyi dolgozók szerevezése, hogy a lázas betegekkel legyen aki telefonon beszél, tanácsot ad, megnyugtat.

2./ Mintavételi eszközök biztosítása és a laborba szállítás megszervezése, hogy minden gyanús eset kivizsgálása megtörténjen. Lehetőleg a mintavétel a beteg lakásán történjen.

3./ Az egészségügyi dolgozók el kell látni védőeszközökkel

4./ megállási, parkolási engedélyt kell adni azoknak az önkénteseknek, akik a mintavételt saját autójukkal segítik.

5./ a kerületi szakrendelőkben meg kell szervezni, hogy a fertőzés gyanús betegek lehetőleg ne várakozzanak másokkal együtt a rtg. vizsgálatra.

6-/ plusz felületfertőtlenítő szereket szükséges biztosítani a háziorvosi rendelőknek és a szakrendelőknek

7./ Egységesen tájékoztatni kell a lakosságot ezekről az intézkedésekről., és az önkéntesek jelentkezési lehetőségéről, képzéséről és koordinálásáról.

8./ A fenti feladatokhoz forrást kell dedikálni.



“Újbudán például már meg is tettük az első lépéseket. Önkormányzatunk támogatásával, Budapesten elsőként az újbudai Szent Kristóf szakrendelő helyezett ki alkoholos kézfertőtlenítő berendezéseket, az intézménybe látogató páciensek számára. Nemsokára megjelennek a kézfertőtlenítők a háziorvosi- és gyermekorvosi rendelőkben, a védőnői szolgálatnál, a gyermekorvosi fogászaton, pszichiátriai-, bőr- és nemi beteg-, valamint tüdőbeteg gondozó intézeteinkben.” - mondta az újbudai polgármester. Hozzátette azt is, hogy összesen 46 kézfertőtlenítő beszerzése van folyamatban, melyeket hamarosan használhatnak intézményeik látogatói. 

“Az influenzajárvány miatt és az esetlegesen felbukkanó koronavírus miatt is kiemelten fontos a személyi higiéniás szabályokat követni. Felhívjuk az odalátogatók figyelmét, hogy saját maguk és a környezetükben lévők érdekében éljenek a kézfertőtlenítés lehetőségével!” - közölte Dr. László Imre. 

RSS
Kapcsolódó politikusok