Európában is megjelent a kínai koronavírus - Meddig marad tétlen a magyar kormány?

2020.01.25.

Szijjártó Péter külügyminiszter tegnap még arról beszélt, hogy a kormány semmilyen különleges intézkedést nem vezetett be, mert a kór még nem jutott el Európába. Ez mára már a múlté. Az Egyesült Államok, Ausztrália, Japán és Oroszország után már Európán belül, Franciaországban is regisztráltak kínai koronavírusos megbetegedést. Tekintve, hogy  csak Kínában már több, mint 880 fertőzöttnél és legalább 26 halottnál jár a halálos kór,  valamint, hogy hazánk és több kínai város között heti 13 közvetlen repülőjárat közlekedik, Magyarország kiemelten kockázatos helyzetben van.

A Demokratikus Koalíció tudni akarja, hogy meddig marad tétlen a magyar kormány! Miért nem tettek eddig semmilyen óvintézkedést? Miért nem vezettek be más országokhoz hasonlóan hőkamerás reptéri vizsgálatot a közvetlenül Kínából érkező járatok esetében? Kidolgoztak-e rendkívüli járványügyi cselekvési tervet arra az esetre, ha Magyarországon is megjelenik a halálos kór? A DK szerint egy potenciális világjárvány küszöbén megengedhetetlen felelőtlenség, hogy a kormány ölbe tett kézzel figyelje az eseményeket.

László Imre
Újbuda polgármestere, a DK egészségügyi szakpolitikusa