Barion Pixel
Szavazott az Európai Parlament az Orbán-kormány elítéléséről - Elfogyott a levegő Orbán körül

Szavazott az Európai Parlament az Orbán-kormány elítéléséről - Elfogyott a levegő Orbán körül

2020.01.16.

Szavazott az Európai Parlament az Orbán-kormány elítéléséről - Elfogyott a levegő Orbán körül

 

Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció szóvivője sajtótájékoztatón foglalta össze  az Európai Parlament csütörtöki szavazásának eredményét. Az EP ugyanis a mai napon szavazott arról a jelentésről, amely elítéli az Orbán-kormány illiberális és antidemokratikus gyakorlatát.

 

“Európa számára mostanra világossá vált, hogy Orbán Viktor semmit sem tanult a Sargentini-jelentésből, és boldogan ugrál tovább a magyar demokrácia romjain. Az eredmény borítékolható volt: az Európai Parlament elsöprő többséggel fogadta el az Orbánt elítélő jelentés” - mondta Barkóczi. A szóvivő közlése szerint a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt jelentős része is az Orbán-kormány ellen szavazott, a DK-képviselői pedig egyöntetűen megszavazták a jelentést.

 

A szóvivő úgy fogalmazott: “A mai szavazás megmutatta, hogy a magyar miniszterelnök mára a legutolsó szövetségeseit, a sokáig tétlen néppártiakat is elveszítette, ezzel pedig karnyújtásnyira kerültünk a Fidesz néppárti kizárásához is. A DK szerint 2020 Orbán Viktor számára az európai elszigetelődés, a szövetségnélküliség, és a szégyen éve lesz, de ez csak Orbán Viktornak vereség. Magyarország és az európai magyarok a mai napon újabb csatát nyertek a miniszterelnökkel szemben.”

 

Barkóczi Balázs a szavazás következményeire is felhívta a figyelmet. Elmondása szerint az, hogy a mai napon maguk a néppárti képviselők is megszavazták az Orbánt elítélő jelentést, azt jelenti, hogy már nem tart sokáig a Fidesz néppárti tagsága. 

 

“Orbán Viktor alól el fog tűnni a védőháló, méghozzá heteken belül. Ha ezek után felgyorsul a 7-es cikk szerinti eljárás és megtörténik a Fidesz néppárti kizárása is, akkor az EU végre teljes erejével tud majd fellépni az Orbán-rendszerrel szemben. Ez ma az egyetlen magyar érdek, márpedig ehhez karnyújtásnyira kerültünk a mai napon.” - mondta a DK szóvivője. 

RSS
Kapcsolódó politikusok