Zuhanórepülésben a nyugdíjak: jövőre az infláció alatti emelést terveznek

2019.12.13.

Zuhanórepülésben a nyugdíjak: jövőre az infláció alatti emelést terveznek

A kormány minden évben annyit emel a nyugdíjakon, amennyi az infláció, csakhogy az infláció minden évben magasabb a tervezettnél, így a nyugdíjak minden évben kevesebbet érnek. Nem is beszélve arról, hogy a nyugdíjasok által vásárolt termékek (pl. alapélelmiszerek, gyógyszerek) még az átlagosnál is jobban drágulnak. A hosszú távú megoldás az európai minimálnyugdíj lenne – mondta sajtótájékoztatóján Gréczy Zsolt frakciószóvivő.

–  A kormány úgy akar 2,8 százalékos nyugdíjemelést, hogy még a fideszes jegybank szerint is 3,4 százalék lesz az infláció. Ráadásul az élelmiszerek drágulása az elmúlt években mindig meghaladta az általános inflációt, így januártól több ezer forint hiányozhat az idősek pénztárcájából. Lesznek olyan idősek, akik mindössze 800 forinttal több nyugdíjat fognak kapni.

Sokan nem tudják, de az elmúlt 10 évben a legnagyobb megszorítást nem az egészségügy vagy az oktatás szenvedte el – bár mindkettő dobogós helyen áll –, hanem a nyugdíjasok. Azzal, hogy a Fidesz eltörölte a nyugdíjak reálbérekhez kötését, az idősek 10 éve nem részesültek nyugdíjemelésben.

Az átlagnyugdíj ma alig több, mint az átlagbér fele, tehát a kormánynak egy nyugdíjas fele annyit ér, mint egy dolgozó – jelentette ki Gréczy Zsolt. A frakciószóvivó szerint megengedhetetlen, hogy éppen azok szegényedjenek el, akik végigdolgozták és végigadózták az életüket.

A Demokratikus Koalíció vérlázítónak tartja, hogy a Fidesz tudatosan hagyja elértéktelenedni a nyugdíjakat, szegénységbe döntve az időseket. Az Orbán-kormány saját törvényeit is megszegi, amikor még a trükkösen alacsonyra kiszámított inflációnál is kevésbé emeli a nyugdíjakat.

– Minden végigdolgozott életért megbecsülés jár, ezért vissza kell térni a Gyurcsány-kormány nyugdíjszámítási rendszeréhez, azaz nem csak az infláció értékével kell emelni a nyugdíjakat, hanem a reálbérekhez és a gazdasági növekedéshez is kötni. Ez az egyedüli rövid távú megoldás arra, hogy a nyugdíjasok is jobban éljenek, míg Európa be nem vezeti az európai minimálnyugdíjat – mondta Gréczy Zsolt.