Barion Pixel
A sok álkonzultáció után a valódi klímakonzultációt megpróbálták eltitkolni

A sok álkonzultáció után a valódi klímakonzultációt megpróbálták eltitkolni

2019.11.25.

A sok álkonzultáció után a valódi klímakonzultációt megpróbálták eltitkolni



November 25-ig, vagyis holnap délig lehet kitölteni a 2050-ig tartó időszakra vonatkozó Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiáról szóló kérdőívet a kormany.hu oldalon. A kérdőív november 18-án került fel, vagyis a kormány alig egy hetet adott arra, hogy a magyarok elmondhassák véleményüket egy mindannyiunk életét meghatározó kérdésben. Barkóczi Balázs tájékoztatta a sajtót, hogy az elsunnyogott konzultáció miatt a DK az Európai Unióhoz fordul.



– A kormány egy hetet adott a magyar embereknek arra, hogy elmondhassák véleményüket a 2050-ig tartó klímastratégiáról. Vagyis Orbán szerint a gyermekeink és unokáink életét is érintő kérdés nem olyan fontos, hogy ahhoz a magyarok széles tömegei hozzászóljanak. Más magyarázat ugyanis nincs arra, hogy a kormány ezúttal szükségtelennek érezte óriásplakátokon és más fizetett hirdetésekben felhívni a lakosság figyelmét az éppen aktuális konzultációra, mint ahogy azt korábban megtették a csak az ő fejükben létező „Soros-tervvel“ kapcsolatban. A Demokratikus Koalíció hiába kérte a klímavédelmi konzultáció kitöltési határidejének meghosszabbítását, a kormány ezt egy kamukifogással lesöpörte az asztalról.

 

A DK felháborítónak tartja, hogy a magyar kormány egy sebtében lezavart, jól elrejtett konzultációval próbálja helyettesíteni a minden uniós tagországra kötelező feladatot.

 

Elképesztő, hogy ezt a jövő generációk életét meghatározó feladatot egy vállrándítással elintézik, és álságos kifogásokkal elhárítja magától a felelősséget – jelentette ki Barkóczi Balázs. Hozzátette:

 

Rónai Sándor, az DK európai parlamenti képviselője, az EP környezetvédelmi bizottságának tagja az Európai Bizottsághoz fordul, hogy a Bizottság folytassa le a valódi konzultációt.

 

A kormány hazudik, a klímavédelem ugyanis nem Brüsszel, hanem mindannyiunk közös ügye. Orbánék arra hivatkoznak, hogy nem nemzeti, csupán társadalmi konzultációról van szó, ezért nem is kellett széles körben meghirdetni – folytatta Barkóczi Balázs. – Ez azonban nem igaz, a tavaly decemberben elfogadott uniós rendelet világosan előírja a széles körű, konkrét intézkedésekről szóló konzultációt, amit a többi uniós tagország már nyáron elkezdett. A magyar kormánynak is bőven lett volna ideje arra, hogy a magyarok véleményét ne csak általánosságban, hanem a konkrét klímastratégiával kapcsolatban kikérje, s tekintettel az ügy súlyára, ne csak egy hetet adjon a válaszadásra, hanem jóval hosszabb időt.

 

RSS
Kapcsolódó politikusok