Barion Pixel
A Fidesz szűkíti az országgyűlési képviselők jogait: nem léphetnének be a közintézményekbe

A Fidesz szűkíti az országgyűlési képviselők jogait: nem léphetnének be a közintézményekbe

2019.11.14.

A Fidesz szűkíti az országgyűlési képviselők jogait: nem léphetnének be a közintézményekbe



Úgy tűnik, sikeres volt Putyin és Erdogan látogatása Orbán Viktornál, mert a Fidesz újabb lépést tesz a parlamentarizmus eltiprása és a diktatúra kiépítése felé. A részletekről Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese tájékoztatta a sajtót.

 

– Egy új törvényjavaslat szerint a házelnök és a levezető alelnök szinte élet-halál ura lesz a képviselők fölött: kizárhatja őket a parlament üléséről, hónapokra kitilthatja őket a parlament és a képviselői irodaház területéről, ezzel ellehetetlenítve a munkájukat. 

 

Minden olyan tevékenység büntethetővé válik, amivel eddig az ellenzék felhívta a figyelmet az országgyűlés és a kormány antidemokratikus gyakorlatára, egy sima bekiabálásáért is súlyos büntetés jár.

 

A felerészben kormánypárti, felerészben ellenzéki képviselőkből álló országgyűlési jegyzőkből rendőrt csinálnának, akik akadályozhatják a képviselők munkáját, és fel is kell lépnük velük szemben, amennyiben a hatalom valamelyik fura ura úgy dönt – mondta Arató Gergely.

 

A frakcióvezető-helyettes kiemelte a törvényjavaslatnak azt a pontját, amely megszünteti az országgyűlési képviselőknek a rendszerváltás óta létező jogát arra, hogy szabadon beléphessenek bármilyen közintézménybe, kérdéseket tegyenek fel és ellenőrizzék az ott folyó munkát.

 

Ennek a szabálynak az volt az értelme, hogy kifejezze: a választott képviselők és a mögöttük álló választópolgárok ellenőrizhetik a kormányt, nem pedig fordítva.

 

– A Fidesz most világossá teszi, hogy a kormány nem kér a nép, és a nép képviselőinek ellenőrzéséből. Ráadásul a törvényjavaslat más antidemokratikus rendelkezéseket is megfogalmaz. Ez egy „pofa-be törvény“, amellyel a Fidesz azért akar bosszút állni, mert az önkormányzati választásokon a szavazók nagyon sok helyen mutattak fel neki piros lapot, a korrupció és az úrhatnám hatalomgyakorlás miatt – közölte Arató Gergely. Hozzátette: amikor ellehetetlenítik az ellenzéki képviselők munkáját, akkor nem elsősorban a képviselők, hanem az őket a parlamentbe küldő választók jogait csorbítják.

 

Arató Gergely elmondta, hogy az ellenzéki képviselők azért kerültek az országgyűlésbe, hogy ellenőrizzék a kormányt és fellépjenek a korrupció ellen, meg a szabadságjogok sárba tiprása ellen. – A Fidesz álmai szerint az országgyűlési képviselőknek csak arra van joga, hogy csöndben üljenek a parlamentben és bólogassanak a kormánynak. Minket nem erre választottak meg. Minden lehetséges parlamenti és parlamenten kívüli eszközzel fel fogunk lépni a törvényjavaslat ellen.

 

Levélben kerestük meg az ellenzéki pártok frakcióit, közös tiltakozást javasolva minden lehetséges fórumon. Ez azonban kevés lesz. Szükség van minden szabadságszerető európai magyar támogatására is.

 

A képviselők jogainak korlátozása ugyanis az állampolgárok jogainak korlátázását jelenti – hangsúlyozta Arató Gergely. 

 

RSS
Kapcsolódó politikusok