Matolcsy „káros álomnak“ tartja az eurót – a DK szerint ez a magyar nemzeti érdek elárulása

2019.11.06.

Az illiberális megoldásairól hírhedtté vált jegybankelnök az eurót pocskondiázta, amivel még Varga Mihály pénzügyminiszter sem ért egyet. A DK szerint az euró azonnali bevezetésére van szükség, ennek érdekében érvelt sajtótájékoztatóján Gréczy Zsolt frakciószóvivő.

– Matolcsy György a Financial Timesba írt véleménycikkében ismét „nagyot alkotott“, s fantazmagóriáiban leírja, veszélyes dolog azt állítani, hogy az euró volt a megfelelő lépés Nyugat-Európa további egyesítésének érdekében. A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint a közös európai valuta egyáltalán nem normális, sőt, „káros álom“. Matolcsy ezzel nem csak a magyar nemzeti érdekeket árulta el, hanem bebizonyította tökéletes alkalmatlanságát mindenféle gazdasági posztra. Ráadásul

cikkében pont a közös államot és a közös pénzügyminisztériumot hiányolta, vagyis azokat az intézményeket, amelyeket főnöke, Orbán Viktor a magyar szuverenitásra hivatkozva a leginkább elutasít, de valójában a számonkéréstől tartva fél ezektől úgy, mint ördög a tömjénfüsttől.

Egyetlen magyar párt van, amely a kezdetektől kiáll az Európai Egyesült Államok eszménye és a közös európai intézmények mellett, ez pedig a Demokratikus Koalíció – jelentette ki Gréczy Zsolt.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a DK kiáll az euró azonnal bevezetése mellett is, mert ez Magyarország nemzeti érdeke, ami pedig ezzel szembemegy, az a magyar nemzeti érdek nyílt elárulása.

A Demokratikus Koalíció álláspontja egyértelmű: az euró bevezetésével kerülhető el az, hogy a magyar emberek pénze egyre kevesebbet érjen, a fizetések és nyugdíjak értéke pedig tovább csökkenjen, mint az elmúlt 9 évben történt, a környező országokhoz viszonyítva.

– Láthattuk, hogy a forint mesterséges gyengítése emelkedő árakhoz, elszegényedő családokhoz, egyre rosszabb sorban tengődő nyugdíjasokhoz vezet. Ezért felszólítjuk Orbán Viktort, hogy vessen véget Matolcsy György ámokfutásának, és a magyar kormány haladéktalanul kezdje meg a tárgyalásokat az euró mihamarabbi bevezetéséről – mondta Gréczy Zsolt.