Borkai a Fideszt otthagyja, de Győrt bezzeg megtartja – a DK lemondásra szólította fel

2019.10.15.

Az elegáns gesztusokról eddig sem ismert Borkai Zsolt győri polgármester ezúttal sem vizsgázott jól politikai moralitásból, de a szexvideói óta pontosan tudjuk, milyen viszonya van a morálhoz, legyen az politikai vagy keresztény morál. Most is csak a Fideszből lépett ki, elvégre onnan nem kap fizetést, de a havi több mint egymilliós bérrel járó polgármesterséget megtartotta. Azt hittük, Borkai elvtelensége már fokozhatlan. Beismerjük, tévedtünk. Barkóczi Balázs, a DK szóvivője lemondásra szólította fel a polgármestert.

– A győri polgármester korrupciós és szexbotránya a jelek szerint következmények nélkül marad. Ahelyett, hogy a Fidesz lemondatja Borkait, s így Orbán megmutathatta volna, hogy ez a viselkedés elfogadhatatlan, a lehető legimpotensebb választ adták a Borkai-botrányra.

Borkai Zsolt szégyent hozott Győrre és a győriekre. Most azt mondja, azért lép ki pártjából, mert nem akar annak morális hátrányt okozni. Vagyis Borkai lemosná a szégyent, amit a Fidesznek okozott, de nem mossa le a szégyent, amit Győrnek okozott. Ez beismerés: Borkainak fontosabb a Fidesz, mint Győr.

Egyúttal ez azt is jelenti, hogy Orbán Viktor egymaga fontosabb neki, mint a győri polgárok. Borkai kétszeresen vált méltatlanná Győr vezetésére: amikor a videón látható módon viselkedett, és amikor a győriek helyett Orbán mellé állt – jelentette ki Barkóczi Balázs.

A helyzet egyszerű: Borkainak azonnal távoznia kell Győr éléről, mert nem a Fideszből kellett volna kilépnie – hiszen ott többnyire olyanok vannak, mint ő –, hanem a város vezetéséről kellett volna lemondania, mert a győriek viszont nem olyanok, mint ő. A Demokratikus Koalíció felháborítónak tartja, hogy a győri polgármesternek semmiféle következménnyel nem kell szembenéznie az állítólag keresztény, állítólag konzervatív pártban.

– Borkai Zsolt helyzete a városban tarthatatlan, Borkai távozni fog, és a győri ellenzék készül az új választásra. Hogy mennyire védik Borkait, azt jól mutatja, hogy sem a fideszes hatóságok, sem a fideszes ügyészség nem nyomoznak, holott bőven lenne miért.

Orbán azonban egyelőre nem engedte el Borkai kezét, a börtöntől való védelem csak a legbefolyásosabb fideszes politikusoknak jár, ezért Horvátországban tettünk feljelentést, ott legalább van esély az ügy kivizsgálására – jelentette be Barkóczi Balázs.