Kamu helyett hamu: Továbbra is politikai parancsokat hajt végre az Állami Számvevőszék

2019.09.29.

Sajtótájékoztatót és flashmobot tervezett a Demokratikus Koalíció a pártot megbüntetni tervező ÁSZ épülete elé, amelyen fotókkal mutatták be a DK tavaly leégett irodáit. Ezzel bizonyították, hogy a központot elpusztító lángokban számos dokumentum is megsemmisült. Az akciót félbeszakították, az aktivistákat megbírságolták.

– Teljesen egyértelmű, hogy az ÁSZ változatlanul politikai megrendeléseket teljesít, ugyanúgy hazudozik, mint a fideszes média. Az ÁSZ vizsgálatával kapcsolatban olyan valótlanságok jelennek meg Origón vagy a Magyar Nemzetben, amelyek köszönő viszonyban sincsenek az igazsággal. Ezeket

a hazugságokat orvosolni foguk, ha kell, jogi úton, hiszen nem a tűzeset ténye volt kamu, hanem az Állami Számvevőszék függetlensége és pártatlansága kamu

– jelentette ki az ÁSZ székháza előtt tartott rövid, felbeszakított sajtótájékoztatója és fleshmobja során Barkóczi Balázs szóvivő.

A Demokratikus Koalíció felszólítja az Állami Számvevőszéket, hogy a büntetéssel fenyegetés helyett járjon el jóhiszeműen a párt beszámolójának vizsgálatánál, tekintettel a tavaly novemberi irodatűzre.

Az előző évi irodatűzben olyan könyvelési adatok, pénzügyi beszámolók és számlák semmisültek meg, amelyek nagy részét legnagyobb igyekezetük ellenére sem tudták pótolni. Az ÁSZ ugyanakkor nem volt tekintettel erre a vis maior helyzetre, hanem elmarasztalta a pártot és büntetésre készül.

– A számvevőszék több hazugsággal vádolja a DK-t az eljárásban, így például azzal, hogy szabálytalan helyen tároltuk volna a számlákat – jelentette ki Barkóczi Balázs.

Varga Gergő, a DK XI. kerületi önkormányzati képviselőjelöltje több, az irodatűzről készült fényképet bemutató táblát tett ki az ÁSZ épületére. Ezt a rendőrök szabálysértésként értékelték, és felvették az adatait. Varga Gergő azt mondta az akció végén, hogy vele szemben később a közterület-fenntartó járhat el.