Barion Pixel
68 sebész készül felmondani, összeomlik a baleseti sebészet – mikor kellene kihirdetni az egészségügyi válsághelyzetet, ha nem most?!

68 sebész készül felmondani, összeomlik a baleseti sebészet – mikor kellene kihirdetni az egészségügyi válsághelyzetet, ha nem most?!

2019.09.27.

68 sebész készül felmondani, összeomlik a baleseti sebészet – mikor kelleni kihirdetni az egészségügyi válsághelyzetet, ha nem most?!

 

 

A szakadék szélén áll a budapesti traumatológia, már nyakunkon van a válsághelyzet. A DK álláspontját szakpolitikusunk, László Imre országggyűlési képviselő – és a XI. kerület közös ellenzéki polgármesterjelöltje – ismertette.

 

 

– Szomorú, hogy az utóbbi hónapokban mind gyakrabban kellett találkoznom a sajtó képviselőivel, s ez azért van, mert Magyarországon egyre súlyosabb helyzetben van az egészségügy. Sajtóhirek szerint október 1-jével az Országos Baleseti Intézetben 68 orvos – lényegében az összes orvos – beadja a felmondását, mert a kormányzati megszorítások miatt annyira kritikus helyzet alakult ki mind a szakemberek, mind az orvosi műszerek vonatkozásában, ami súlyosan veszélyezteti a betegek ellátását.

 

Amennyiben az orvosok felmondanak, október 1-jén a fővárosi traumatológiai ellátás összeomlik. Ha a kormány nem egyezik meg a traumatológusokkal ­– akiknek évek óta csak ígérget, bár inkább az mondanám, hogy hazudozik –, akkor mindazok, akik jövő héten balesetet szenvednek, nagyon nehéz helyzetbe kerülnek.

 

Már találkoztunk azzal a helyzettel, amikor altatóorvosok hiányában csak úgy tudták biztosítani az ellátást, hogy kiemelt bérezést biztosítottak számukra. Ezt az állam nem finanszírozza, tehát plusz terheket jelent az egyes intézmények számára, ugyanakkor jelzi azt, hogy megindult az egyenlőtlenség a különböző szakmák között – jelentette ki László Imre.

 

A traumatológia a hiányszakmák közé tartozik, s az anyagi elismerés hiánya is motiválja a szakemberek elvándorlását, illetve a sajtóban is közzétett felmondási szándékot.

 

– Többször elmondtuk, s nem tudom, hányszor kell még elmondani, hogy a Demokratikus Koalíció szerint ki kell hirdetni az országos egészségügyi válsághelyzetet, hiszen hiába tagadják, a tragédia már megtörtént. A kormánynak be kell ismernie a válsághelyzetet, különben a lakosságnak joga van tudni, hogy már csak egy mind kritikusabban akadozó egészségügy van az országban.

 

A DK szerint változtatni kell a költségvetésen, emelni kell az orvosok, kórházi dolgozók bérét, rendkívüli eszközbeszerzéseket kell elrendelni, s maradéktalanul ki kell fizetni a kórházak úgymond „adósságát“. Ez ugyanis nem a kórházak adóssága, hiszen az okozza, hogy a kormány rendszeresen alulfinanszírozza az egészségügyet.

 

Első lépésként ki kell hirdetni az egészségügyi válsághelyzetet, hiszen soha kormány még ilyen kevés pénzt nem fordított az egészségügyre: ez már a GDP 6,9 százalékára csökkent. Ezzel szemben az EU-tagállamok átlaga 9-10 százalék. De még a 6,9 százalék sem igaz, mert ebből 2,1 százalékot a betegek saját zsebükből fizetnek ki, különböző szolgáltatások és gyógyszerek miatt – mondta László Imre országgyűlési képviselő, XI. kerületi közös ellenzéki polgármesterjelölt.

 

Ide vezetett, hogy az Orbán-kormány 9 éve talicskával tolja ki a pénzt az egészségügyből. Egy egyetemi tanár, akik évekig az OECD párizsi központjában foglalkozott egészségügyi statisztikák feldolgozásával, tanulmányában leírta, hogy az elmúlt évtizedben 1864 milliárdot vont ki az egészségügyből az Orbán-kormány. Ez az következménye annak, hogy Orbánék az egészségyügy helyett stadionokra és luxusberuházásokra költöttek.

 

László Imre hozzátette, hogy az Országos Baleseti Intézet ellátásának összeomlása nem csupán Budapestet, de az egész országot érintené. – Hiába mondtam el mindezt az országgyűlésben ötvenszer, semmi nem változott, a kialakult helyzet pedig az újbudaiakat is érintené, ahol közös ellenzéki polgármesterként indulok, s őket is érintik a budapesti kórházi állapotok – mondta a polgármesterjelölt.

RSS
Kapcsolódó politikusok