Barion Pixel
Eddig is szegények voltak a nyugdíjasok, de most még gyorsabban szegényednek, ezért kell európai minimálnyugdíj

Eddig is szegények voltak a nyugdíjasok, de most még gyorsabban szegényednek, ezért kell európai minimálnyugdíj

2019.09.24.

Eddig is szegények voltak a nyugdíjasok, de most még gyorsabban szegényednek, ezért kell európai minimálnyugdíj

 

 

A legfrissebb adatokból kiolvasható, hogy nagyon sokan kapnak rendkívül alacsony nyugdíjakat: Magyarországon ma több mint félmillió embernek a nyugdíja még a 100 ezer forintot sem éri el. A részletekről és a megoldásról Gréczy Zsolt, a DK frakciószóvivője tartott sajtótájékoztatót.

 

– Ennél is megdöbbentőbb, hogy másfél millió ember nyugdíja nem éri el a 150 ezer forintot. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjasok túlnyomó többsége majdnem 100 ezer forinttal kevesebbet kap, mint a mai átlagbér. Ez a következménye annak, hogy a Fidesz felszámolta a Gyurcsány-kormány gyakorlatát, amellyel a nyugdíjakat a bérekhez kötötték, így ha nőttek a bérek, nőttek a nyugdíjak is. Most olyan emberek nyomorognak, akik becsülettel ledolgoztak 40-50 évet. Ha van teljesítmény, amely megbecsülést érdemelne, akkor ez éppen az.

 

A Fidesz azonban megszüntette azt, hogy a nyugdíjak a bérekkel együtt emelkedjenek, százezreket zárt ki az idősgondozásból, és évek óta trükközik az inflációval, hogy elfedje a magyar nyugdíjak egyre csökkenő értékét.

 

A nyugdíj így mind kevesebb dologra elegendő, és ha nem teszünk semmit, a helyzet még drámaibb lesz, hiszen a gyenge forint miatt újabb és újabb drágulások várhatók – figyelmeztetett Gréczy Zsolt.

 

A Demokratikus Koalíció szerint szégyen, hogy a kormány hagyja elértéktelenedni a nyugdíjakat, s így évről évre százezrek szegényednek el. Minden végigdolgozott életért megbecsülés jár, ezért azonnali kormányzati beavatkozásra van szükség. Vissza kell állítani a Gyurcsány-kormány nyugdíjszámítási rendszerét, amivel mindenki évente átlagosan 90 ezer forinttal több nyugdíjat kapna. Ez tűzoltásnak elegendő lenne, míg az Európai Unió bevezeti az európai minimálnyugdíjat.

 

Gréczy Zsolt leszögezte, a DK az Európai Parlamentben azért dolgozik, hogy ez minél hamarabb megtörténjen, de addig sem szabad engedni a nyugdíjasok további elszegényedését.

RSS
Kapcsolódó politikusok