Orbán újra saját démonaival és önmaga teremtette ellenségeivel harcolt Tusványoson

2019.07.27.

Orbán Viktor valóban harcol, csak épp nem a szabadságért, hanem a szabadság ellen. Ezt lényegében ki is mondta Tusványoson, amely rég nem több, mint egy Orbán-show. A DK véleményét Gréczy Zsolt frakciószóvivő ismertette.

– Orbán elmondta idei tusnádfürdői beszédét. Ez a rendezvény 1990 óta létezik, az akkori Soros Alapítvány bőkezű támogatásával jött létre. Igaz, Orbán, aki azóta a rendezvény vezető szónoka lett, akkor még Soros-bérencnek számított.

Az egyéni szabadság és a nemzet megmaradása, Európa megerősítése Orbán vélekedésével ellentétben nem állnak szemben egymással.

A kormányfő vagy hazudik, vagy nem érti a világot, amikor azt mondja, hogy az vagy keresztény, vagy liberális. Ha létezne Orbán világképe, akkor Ferenc pápa liberális, Orbán Viktor viszont semmiképp sem keresztény – jelentette ki Gréczy Zsolt. – A liberális demokrácia azt jelenti, elfogadom azt, hogy bárki dönthet a saját sorsáról, szokásairól, érzéseiről, meggyőződéséről, hitéről.

A liberális jogállam tiszteli és erősíti a nemzetek összetartozását. Nem lebontani, hanem erősíteni kívánja a nemzetek közös Európáját. Orbán Viktor évtizedes harca saját démonaival és önmaga kreálta ellenségeivel csak az állandó fenyegetettség érzését akarja fenntartani a magyarokban.

A frakciószóvivő szerint ezt annak érdekében teszi, hogy diktatórikus hatalma alá terelje az országot. – A mai beszéd után még inkább az a kérdés, hogy szabadság vagy Orbán? Sőt, még inkább az a kérdés, hogy Európa vagy Orbán? Felszabadult, magabiztos nemzet lesz-e a magyar, vagy egy állandó félelemtől elgyötört közösség?

Orbán és a Demokratikus Koalíció a világ minden lényeges kérdésében szemben áll egymással. Nem azért, mert nincs helye kompromisszumnak, és nem azért mert a DK kakaskodik, hanem azért, mert a történelem két teljesen eltérő útján járunk.

– Vagy a Fidesz, azaz Orbán zárt és gyűlöletre építő világa, vagy egy szabad, büszke, európai Magyarország, azaz mi, a Demokratikus Koalíció. Vagy tébolyult ellenségkeresés, vagy szabad nemzeti, európai öntudat, társadalmi szolidaritással és demokráciával. Magyarország második legerősebb, és az ellenzék legerősebb pártja, a Demokratikus Koalíció a szabad, egységes Európát kínálja, amelyben szabadon lehet élni, s a kormány nem arra törekszik, hogy meggyötörje és alávetetté tegye a magyar nemzetet – mondta Gréczy Zsolt.