Barion Pixel
A Demokratikus Koalíció megszavazza Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökének

A Demokratikus Koalíció megszavazza Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökének

2019.07.16.

A Demokratikus Koalíció megszavazza Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökének

 

Ma szavaz az Európai Parlament arról, hogy Ursula von der Leyen legyen az Európai Bizottság elnöke. Hogy a Demokratikus Koalíció képviselői miért szavazzák meg von der Leyent, arról Gréczy Zsolt frakciószóvivő beszélt.

 

­ – Az Európai Unió egyik, talán legfontosabb döntéséről van szó, amely meghatározza Európa következő öt évét. A kampányban azt ígértük, hogy az igazán fontos kérdésekben megkérdezzük támogatóinkat, s ez meg is történt. Online szavazást hirdettünk meg, s ennek eredményének figyelembe vételével

 

a DK elnöksége úgy döntött, hogy megszavazzuk Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökének.

 

Erre több okunk is van: egyrészt az internetes szavazás során támogatóink is ezt kérték tőlünk, ez pedig több mint 50 ezer embert jelent. A DK szabályai szerint a döntést hivatalosan az elnökség hozza meg, amely az online konzultációt is figyelembe véve határozott von der Leyen támogatásáról. Természetesen politikai okaink is vannak;

 

a jelölt programbeszédében lényegében a Demokratikus Koalíció programját hallhattuk vissza.

 

Ursula von der Leyen az Európai Egyesült Államok támogatója, programjában az európai minimálbér, az európai munkanélküliségi ellátás és az európai gyermektámogatás bevezetését vállalta. Ezen kívül a multinacionális cégek tisztességes megadóztatását is ígérte, a klímavédelmi célok egyértelmű megfogalmazása mellett, amelyek szintén szerepelnek a DK programjában.

 

Ha valaki ugyanazokért a célokért dolgozik, mint mi, akkor természetes szövetségesnek tekintjük.

 

Gréczy Zsolt külön kihangsúlyozta, hogy Ursula von der Leyen akár szankciók bevetésével is fel kíván lépni a jogállamiságot sértő kormányintézkedésekkel szemben, és

 

parlamenti beszédében viágossá tette, hogy Európa bomlasztói harcos ellenfelet találnak benne. Ez Orbán Viktor és a Fidesz számára felér egy hadüzenettel.

 

– Von der Leyen programjának támogatása jó Magyarországnak, jó a magyar nemzeti érdekeknek, ugyanakkor rossz Orbánnak és a Fidesznek, ezért is fogunk igennel szavazni – jelentette ki a frakciószóvivő.

 

Gréczy Zsolt újságírói kérdésre megerősítette, hogy a Putyin befolyása alatt álló fideszes EP-képviselőket továbbra sem fogják megszavazni, különös tekintettel a korábban éles EU-ellenes kirohanásairól ismert Hidvéghi Balázst.

RSS
Kapcsolódó politikusok