Egyre szorosabbb az ellenzéki együttműködés: Nyíregyházán és Zalaegerszegen is közös jelölt indul Orbán korrupt rendszere ellen

2019.06.17.

Az európai parlamenti választások megmutatták, hogy a Fidesz a fővárosban és az ország számos nagyvárosában legyőzhető, de ehhez együttműködésre van szükség. Ez az együttműködés egyre több helyen valósul meg. Gréczy Zsolt DK-frakciószóvivő sajtótájékoztatója.

– A Demokratikus Koalíció üdvözli az ellenzéki pártok együttműködését Nyíregyházán és Zalaegerszegen, hogy megtalálják a megfelelő közös jelölteket, most már nem csupán a polgármestereket illetően, hanem már az egyéni körzetekben is. Miután az európai parlamenti választás megmozdította az országot, ez az együttműködés nagy lépést jelenthet az Orbán-rendszer lebontása felé. Megállapodásokra azonban nem csak Budapesten, hanem az ország más városaiban is szükség van. Ilyen megállapodások a napokban is születtek, újabb városokban alakult ki az az ellenzéki szövetség, amely a Fidesz kihívója lesz. Ezekben a városokban egy ellenzéki jelölt fog szemben állni a Fidesszel. Még egy fél évvel ezelőtt sem gondoltuk volna, hogy ilyen megállapodások születnek, amelyekben a DK mellett az MSZP, a Momentum, a Párbeszéd, az LMP és a Jobbik is részt vesz. Az LMP most már a budapesti együttműködésbe is beszállt, amit a DK szintén üdvözöl.

A Demokratikus Koalíció tisztában van azzal a felelősségével, amely az európai parlamenti választáson elért eredményével jár, és ez arra ösztönzi, hogy politikai súlyának megfelelően támogassa az együttműködést.

Tudjuk, hogy ha az őszi önkormányzati választásokon Budapest többségében és a nagyvárosok jelentős részében bekövetkezne a változás, az még nem jelentené az Orbán-rendszer összeomlását, mégis megváltoztatná Magyarország politikai térképét és közhangulatát – mondta Gréczy Zsolt.

A DK arra buzdítja az ellenzéki pártokat, a civil szervezeteket, hogy újabb és újabb városokban szülessen meg az együttműködés, a polgármester-jelölttől egészen az egyéni önkormányzati-képviselőjelöltekig. Gréczy Zsolt szerint jó lenne, ha ezek a megállapodások nyár közepére létrejönnének, hogy jusson elegendő idő a jelöltek bemutatására, programjuk értékelésére. – Miután kialakulnak ezek a szövetségek, akkor

ahol az ellenzék nyer, lenne mód az együttműködés elmélyítésre a következő években, s ez is növelné az ellenzék győzelmi esélyét a 2022-es országgyűlési választásokon.