Barion Pixel
Nyomornyugdíj: sok ezer ember még havi 28 ezer forintot sem kap, ezért van szükség az európai minimálnyugdíjra

Nyomornyugdíj: sok ezer ember még havi 28 ezer forintot sem kap, ezért van szükség az európai minimálnyugdíjra

2019.06.03.

Nyomornyugdíj: sok ezer ember még havi 28 ezer forintot sem kap, ezért van szükség az európai minimálnyugdíjra

 

A Magyar Államkincstár friss adatai szerint közel 18 ezer idős embernek még 28 500 forintos havi nyugdíja sincs. Már ez az összeg is képtelenül alacsony, de az önmagáért beszél, mennyire becsüli meg az Orbán-kormány az időseket, ha vannak, akik még ennyi pénzt sem kapnak. Gréczy Zsolt, a DK frakciószóvivője beszélt a részletekről a sajtónak.

 

– Van további 30 ezer ember, akinek pedig az 50 ezer forintot sem éri el a nyugdíja. Több, mint félmillióan vannak azok, akik ma 100 ezer forint nyugdíjat sem kapnak havonta. Közben már van 9 olyan ember az országban, akik kétmillió forint feletti luxusnyugdíjat kapnak az államtól. Akár az ország, a nyugdíjas-társadalom is kevés gazdagra és sok szegényre szakadt szét az Orbán-kormány miatt.

 

Ha a baloldali kormányok alatt alkalmazott nyugdíjrendszer lenne érvényben, akkor a reálbérekkel együtt a nyugdíjak is emelkedtek volna.

 

A mai rendszer a nyugdíjasok tudatos átverésére és kisemmizésére van kitalálva. Amikor Orbán Viktor arról beszél, hogy megvédi a nyugdíjak értékét, akkor úgy érti, hogy ezen a nyomorúságos szinten fagyasztja be azokat.

 

A Demokratikus Kolíció ezért képviseli az európai minimálnyugdíjat garantáló Európai Egyesült Államok eszméjét, és ezért állapodtunk meg az Országos Nyugdíjas Parlamenttel abban, hogy a nyugdíjakat nem csak az inflációhoz, hanem a bérekhez is kötni kell.

 

Gréczy Zsolt elmondta, hogy a DK az Európai Parlamentben is azért dolgozik az Európai Egyesült Államokért, mert az minden magyar állampolgárnak garantálni fogja az európai minimálnyugdíjat. – A magyar nyugdíjasok sem érnek kevesebbet európai társaiknál, ezért kötelességünk küzdeni az európai minimálnyugdíjért. De a magyar kormány most is tudna cselekedni, ha akarna, ezért a DK azt követeli, hogy a nyugdíjakat a jövőben ne csak az inflációhoz, hanem a bérek emelkedéséhez is kössék. Ahogy bármilyen törvényt meg tudnak hozni egy-két nap alatt, úgy ezt most is megtehetnék.

 

A DK szerint nem lehet szegénységben tartani olyan emberek százezreit, millióit, akik egész életüket végigdolgozták ebben az országban.

RSS
Kapcsolódó politikusok