Barion Pixel
Már a Magyar Orvosi Kamara is elismerte, hogy összeomlott az egészségügy – a DK követeli a válsághelyzet kihirdetését

Már a Magyar Orvosi Kamara is elismerte, hogy összeomlott az egészségügy – a DK követeli a válsághelyzet kihirdetését

2019.05.30.

Már a Magyar Orvosi Kamara is elismerte, hogy összeomlott az egészségügy – a DK követeli a válsághelyzet kihirdetését

 

Hivatalos közleményt adott ki a Magyar Orvosi Kamara, amelyben figyelmeztetett, hogy a jelenlegi körülmények között lehetetlen a biztonságos betegellátás. László Imre országgyűlési képviselő, a DK egészségpolitikusának sajtótájékoztatója.

 

– Ez nagyjából annyit jelent, hogy a kamara elismerte, összeomlott a magyar egészségügy. A DK már több, mint egy éve mondja, hogy az egészségügy összeomlása nem jövő idő, hanem múlt idő; sajnos már túl vagyunk rajta. Ezt most az egyik legfontosabb szakmai szervezet, a Magyar Orvosi Kamara is megerősítette.

 

A Demokratikus Koalíció azt követeli a kormánytól, hogy hirdessen ki egészségügyi válsághelyzetet. A magyar egészségügy összeomlását nem lehet tovább eltitkolni. A válsághelyzet kihirdetésével a kormánynak pénzt kell átcsoportosítania az egészségügy javára.

 

Betegek várnak ellátatlanul, vizsgálatok és műtétek maradnak el, s a DK időben szólt, hogy ez be fog következni, mert az egészségügy összeomlása nem egyik pillanatról a másikra bekövetkező szakmai katasztrófa, hanem egy folyamat – mondta László Imre.

 

A magyar egészségügy még mutat életjeleket, mintha még funkcionálna, de szakmailag már túl van az összeomláson. Ehhez képest a kormány a jövő évi költségvetésben csak mintegy 40 milliárd forinttal emelné a fekvő- és járóbeteg-ellátást. Ez az összeg semmire sem elegendő, hiszen a kórházak adóssága ennél lényegesebb magasabb.

 

A romló szakmai színvonalat, az ellátás fokozódó bizonytalanságát, a végtelenbe nyúló várólistákat csak nagy arányú költségvetési átcsoportosítással lehetne megállítani, de ehhez az is kell, hogy a kormány hagyjon fel a tagadással.

 

László Imre szerint mindenképpen ki kell hirdetni az egészségügyi válsághelyzetet, és az egészségügy javára átrendezni a költségvetést. – Nem titkolható tovább, nem lehet már elmismásolni, hogy az egyészségügy, az európai magyarok ellátása több, mint válságos.

 

Kérdésre válaszolva László Imre elmondta, hogy az elmúlt 10 évben 1864 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből. Ez látszik is, mivel az uniós átlaghoz képest egy főre vetítve a felét sem szánják a magyar egészségügyre. A látványberuházásokból pedig bőven lehetne átcsoportosítani, mert az egészségügy minden magyar ember javát szolgálja, de a kormány ezzel a területtel nem kíván foglalkozni.

RSS
Kapcsolódó politikusok