A mi ünnepünk is az Európa-nap - A DK iskola- és munkaszüneti nappá tenné a mai napot!

2019.05.09.

1950. május 9-én Robert Schuman francia külügyminiszter javaslatot tett az első és második világháborúban egymás ellen harcoló európai országoknak, hogy a szén- és acéltermelésüket vonják közös irányítás alá. Ez a pillanat volt az, amikor az Európai Unió alapja megszületett, ekkor lépett a nemzetek együttműködésének és a békének az útjára a kontinens. Május 9-ét ezért Európa-napként tartjuk számon Európa-szerte. Idén februárban az Európai Parlament arra ösztönözte a tagállamokat, hogy május 9-ét tegyék munkaszüneti nappá, legyen ez egy Európa-szerte általános, közös szabadnapja minden európai polgárnak.

A Demokratikus Koalíció, mint a legeurópaibb párt, törvényjavaslatot nyújtott be, hogy a május 9-i Európa-nap legyen Magyarországon is iskola- és munkaszüneti nap. A DK által képviselt Európai Egyesült Államok nem csak közös életszínvonalról szól - európai minimálbérről, minimálnyugdíjról és családi pótlékról - hanem közös értékekről, kultúráról is. Ez a nap összeköt egymással minden európait, itt a ideje, hogy május 9. teljes értékű, közös ünnepünk legyen.

Rónai Sándor
szóvivő, EP-képviselőjelölt