Barion Pixel
Megbuherált választás: A Belügyminisztérium a DK-nak beismerte, hogy semmit sem tesznek a csalások ellen az EP-választásokon

Megbuherált választás: A Belügyminisztérium a DK-nak beismerte, hogy semmit sem tesznek a csalások ellen az EP-választásokon

2019.05.04.

Megbuherált választás: A Belügyminisztérium a DK-nak beismerte, hogy semmit sem tesznek a csalások ellen az EP-választásokon

Már többször felhívtuk a figyelmet, hogy semmiféle ellenőrzési mechanizmus nem létezik arra, hogy kiszűrjék az európai parlamenti választásokon kétszer, de akár háromszor is szavazókat, akik így kétszer-háromszor nagyobb súllyal képesek beleszólni a magyar EP-képviselők megválasztásába. A sajtótájékoztatót Rónai Sándor, a DK szóvivője és EP-listájának harmadik helyezettje tartotta, aki arra szólította fel a kormányt, hogy adjanak érdemi válaszokat a választási regisztrációval kapcsolatban. 

 

– Az európai parlamenti választások előtt egyre fontosabban merül fel az a kérdés, hogy a Fidesz idén is beveti-e azt a tőlük már jól ismert választási csalási módszert, amelyet korábban is sikerrel alkalmazott. A félelem jogos, hiszen lezárult a regisztráció, s tudjuk, 117 297 unión kívüli kettős állampolgár jelentkezett be az európai parlamenti választásra. Az előző választás adataiból kiderült, hogy Szerbiából 53 ezer, Ukrajnából legfeljebb 20 ezer, más unión kívüli országból pedig mintegy 5000 fő jogosult szavazni. Ez összesen körülbelül 78 ezer fős létszámot jelentett 2014-ben.

Az a kérdés, hogy honnan került elő ez a 30 ezer szavazó? Ki és hogyan ellenőrizte, hogy ők az unión kívül élnek-e? Miért nincs rólunk semmiféle információ, pedig 30 ezer emberről beszélünk!

A tavalyi országgyűlési választásokon felbukkant egy tömeges és fiktív bejelentkezés, és az ukrán nyugdíjbiznisz eddig napvilágra került adatai szerint ez a szám több, mint nyugtalanító. Áprilisban a DK frakcióvezető-helyettese, Arató Gergely ez ügyben írásbeli kérdéssel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, s arra szeretett volna választ kapni, miért nem haladnak a fiktív bejelentésekkel kapcsolatos nyomozások, miért nézi ezt tétlenül a Belügyminisztérium? Pintér Sándor azonban az államtitkárán keresztül csak egy semmitmondó feleletet adott, amely Arató Gergely egyetlen kérdését sem válaszolta meg – jelentette ki Rónai Sándor.

A szóvivő ebből arra következtetett, hogy a kormánynak idén is van takargatnivalója ebben az ügyben.

A Demokratikus Koalíció azt követeli a kormánytól, hogy adjon érdemi válaszokat arra, mik a lehetőségek a kettős állampolgárok szavazati jogával kapcsolatban. Elvárjuk, és ha kell, számon kérjük, hogy milyen intézkedéseket tesznek a külföldi szavazatok ellenőrzésére. Az európai magyarok nem tűrik, hogy a Fidesz idén is csalásokkal avatkozzon be a választásokba. A magyar emberek több tiszteletet érdemelnek annál, hogy Orbán Viktor biodíszletként használja őket előre megírt forgatókönyvéhez.

Rónai Sándor hangsúlyozta: tavaly óta tudjuk, hiszen a Nemzeti Választási Iroda is elismerte, a levélszavazás számtalan csalásra ad lehetőséget – mivel nem nyilvános a névjegyzék, nem tudjuk, hogy kik szavaznak. A Nemzeti Választási Iroda elnökhelyettese, Gáva Krisztián elmondta, a magyar hatóságok nem ismerik a lakcímeket, csak személyes bejelentés alapján rögzítik az adatokat, azaz a regisztráció egyszerű bemondásra történik, mindenféle ellenőrzés nélkül.

Így fennáll annak a lehetősége, hogy olyanok is bekerülnek a névjegyzékbe, akik már nem is élnek, az elhunytak helyett pedig valaki más adja le a szavazatot.

Ellenőrzés híján egyesek Magyarországon és Romániában is szavazhatnak, a fiktív lakcímek ugyanis ezt lehetővé teszik. – Bár az EU kötelezi a tagállamokat a többes szavazás ellenőrzésére, a magyar kormány mégsem veti össze a többi uniós állam névjegyzékével a levélszavazókat, tehát azt is előfordulhat, hogy valaki romániai és magyarországi lakcímen is szavaz, azaz két szavazata lesz az EP-választáson. A magyar kormány azért nem tesz semmit a visszaélések megakadályozására, mert többletszavazatokat remél, s így nem áll érdekében fellépni a csalás ellen. Ez egyszerűen bűn, amelynek előbb-utóbb következményei lesznek – jelentette ki Rónai Sándor.

A Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy a kormány adjon érdemi válaszokat a választási regisztrációval kapcsolatos kérdéseinkre. Elvárjuk, és ha kell, számon kérjük, hogy a külföldi szavazók milyen módon szavazhatnak. Az európai magyarok nem tűrik, hogy a kormány bármilyen választási csalást kövessen el, s a magyar emberek annál több tiszteletet érdemelnek, mintsem egy előre megírt forgatókönyv alapján Orbán színházában statisztáljanak.

Kérdésre válaszolva Rónai Sándor elmondta: ha ki kissé későn is, de az Európai Néppárt felismerte, hogy Orbán Európa ellensége, így továbbra is aktuális a kérdés: Orbán vagy Európa? Nem kérdés, hogy a Demokratikus Koalíció számára a válasz egyértelműen Európa, a DK Európa mellett áll. A szóvivő azt is elmondta, hogy kampánya során a DK minden európai magyarhoz fordul, akik erősebb Európát szeretnének, ezért is indították el Dobrev Klára listavezető online kampánystábját, ahová bárki csatlakozhat, s amely a legnagyobb az országban.

RSS
Kapcsolódó politikusok