Egy sérülteket gondozó otthont is tönkretesznek, hogy tízszeresére növeljék az Orbán-bányákat

2019.04.08.

A természetvédelem vagy a helyi lakosok érdeke mit sem számít, ha Orbán Viktor édesapjának további vagyonosodásáról van szó: csak az óriási termelésnövekedés a lényeg, de a még nagyobb szennyezés, még több por és még nagyobb forgalom nem érdekli őket. Erről beszélt a sajtónak Rónai Sándor, a DK szóvivője.

– A Magyar Narancs írta meg, hogy Orbán Viktor apjának bányája tovább terjeszkedik, az Orbán-család megtízszerezné a Gánt melletti kőfejtő kapacitását, ami súlyos környezetvédelmi kockázatot jelent, óriási zajterheléssel járna, ráadásul elpusztítana egy gyönyörű, erdős részt a Bakony lábánál.

Egy jogállamban ezt nyilván nem tehetnék meg, de az Orbán-bizniszt kiemelt fejlesztési területté nyilvánították a helyi fideszesek. A Demokratikus Koalíció elfogadhatatlannak tartja, hogy az Orbán-család újabb Fejér megyei földekre teszi rá a kezét, hiába tiltakoznak az ott lakók és a környezetvédők: a megye Döbrögije, az Orbán-klán mindezt semmibe veszi.

A DK szerint az Orbán-rendszer bukása után nem csak az Orbán-családot kell majd felelősségre vonni, hanem azokat a politikusokat is, akik hozzásegítették Orbánékat a nemzeti vagyon ellopásához – mondta Rónai Sándor.

A szóvivő szerint a bánya terjeszkedésének közvetlen közelében van egy ápoló-gondozó intézmény, ahol sérült embereknek, köztük gyermekeknek biztosítanak otthont. Őket senki sem kérdezte meg, még csak el sem mondták nekik, hogy a mostani napi 1-2 kamion után ez a forgalom akár napi 170 kamionra emelkedhet. Az otthon életét teljesen ellehetetlenítené, hogy közeli szomszédságukban a tervek szerint évi 250 napon, napi 10 órában robbantanák a kőzetet.

A Demokratikus Koalíció szerint a bánya bővítésének vesztese a természet és a helyi lakosok, azaz gyakorlatilag mindenki, leszámítva az Orbán-családot, mert ők további nyereségre tesznek szert, de a felelősségre vonás nem fog elmaradni, sem az Orbán-klán, sem az ő érdekeiket kiszolgáló politikusokkal szemben.