Barion Pixel
Rekordszegénység Magyarországon: ezen is segíthetne az európai minimálbér és minimálnyugdíj, illetve az európai családi pótlék

Rekordszegénység Magyarországon: ezen is segíthetne az európai minimálbér és minimálnyugdíj, illetve az európai családi pótlék

2019.04.06.

Újabb szégyenlistára került fel Magyarország: az Eurostat adatai szerint az elmúlt 10 év során még soha nem volt ekkora a szegénység hazánkban, ami a Fidesz-kormány csődjét mutatja. Erről Rónai Sándor szóvivő tartott sajtótájékoztatót.

– Tíz év Orbán-uralom lepusztította az országot, a Fidesz sokakat az út szélére sodort, az árak az egekbe emelkedtek, az egészségügyi ellátás és az oktatás szinte soha nem látott mélységekbe süllyedt. Ugyanakkor azokat az uniós forrásokat, amelyekből éppen ezeken lehetett volna javítani, vagy munkahelyeket teremteni, az Orbán-rezsim ellopta, vagy olyan értelmetlen látványberuházásokra fordította, mint a felcsúti kisvasút vagy a mezőkövesdi stadion. Undorítónak tartjuk a Fidesz kizsákmányoló politikáját, ez a rezsim az elmúlt években számtalanszor bizonyította, hogy hidegen hagyja a magyar emberek érdeke, s kisujját sem mozdítja annak érdekében, hogy jobban éljenek. Magyarország fejlődése helyett csak saját gazdagodásuk érdekli őket, s legszívesebben kivezetnék az országot az Európai Unióból.

Mi, európai magyarok viszont azért küzdünk, hogy megvalósuljon az Európai Egyesült Államok, s ne legyünk másodrangú állampolgárok saját hazánkban. Mi bevezetnénk az európai minimálbért, az európai minimálnyugdíjat és az európai családi pótlékot, hiszen Európában meg lehet bízni, az országot elszegényítő Orbán-kormányban viszont nem. A valódi hazafiak küldetése az, hogy felszámolják a szegénységet és a kilátástalanságot.

Számtalan példa van arra, hogy a kormány az elmúlt 9 évben mennyi kárt okozott: módszeresen tönkretették a családokat, százezreket száműztek külföldre. Hiábavaló a most megalkotott hangzatos fideszes családvédelmi program, ha az csak a gazdagoknak kedvez, de a szegények problémáin nem segít – mondta Rónai Sándor.

Arról is beszélt, hogy mindazok aránya, akik az elmúlt években egyre jobban belecsúsztak a kilátástalanságba és szegénységbe, elérte a 24,1 százalékot. Magyarországon a szegény családoknak átlagosan 63 645 forintból kell megélniük, miközben a KSH adatai szerint 83 855 forintra van szükség a minimális szintű megélhetéshez is. Ez a különbség hatalmas érvágást jelent ezeknek a családoknak.

– Ennyi pénzből nem lehet fűtést, ruházkodást, iskoláztatást biztosítani, bizonyítja ezt, hogy csak tavaly 172 ember fagyott meg, miközben az Orbán-kormány a beígért tűzifát sem biztosította. A szegregátumokban élők, a nagycsaládosok, a nyugdíjasok még az inflációval sem tudnak lépést tartani, nemhogy magánorvosi ellátást fizessenek a kritikán aluli állapotokban lévő állami kórházak helyett, sem drága magániskolákba nem járathatják gyermekeiket, hogy legalább ők tudjanak majd kitörni abból a szakadékból, amibe az Orbán-kormány taszította őket – mondta Rónai Sándor.

A DK azt képviseli, hogy legyen európai minimálbér és minimálnyugdíj, és a rászorulóknak járjon európai családi pótlék, amelyet a magyar családi pótlék mellett kapnának meg. Ez pontosan meg is érkezne, nem úgy, mint nemrég a nyugdíjak.

 

RSS
Kapcsolódó politikusok