Barion Pixel
Egészségügyi válsághelyzet kihirdetését követeli a DK a kormánytól: évente 30 ezer megmenthető ember hal meg Magyarországon

Egészségügyi válsághelyzet kihirdetését követeli a DK a kormánytól: évente 30 ezer megmenthető ember hal meg Magyarországon

2019.03.20.

Egészségügyi válsághelyzet kihirdetését követeli a DK a kormánytól: évente 30 ezer megmenthető ember hal meg Magyarországon

 

Utolsó pillanatában van a magyar egészségügy, tegnap újabb érsebészeti műtétek maradtak el, erről fog beszélni László Imre – jelentette be a DK egészségpolitikusának, országgyűlési képviselőjének a Fiumei úti Országos Traumatológiai Intézet előtt tartott sajtótájékoztatóját Rónai Sándor szóvivő.

Őszintén sajnálom, hogy itt kell lennem, mert a parlamentben a kormánytól folyton azt hallom, hogy a magyar egészségügyben minden rendben van, még soha nem dolgozott ennyi orvos Magyarországon, de ezt a kórházakban és a szakrendelőkben nem lehet érzékelni.

A Demokratikus Koalíció szerint a magyaroknak is jár az európai szintű egészségügyi ellátás. Tarthatatlan, hogy évente egy Szekszárdnyi ember hal meg Magyarországon, és nem azért, mert gyógyíthatatlan beteg, hanem azért, mert nem jut időben megfelelő egészségügyi ellátáshoz, pedig gyógyítható vagy megelőzhető betegségekben szenved. A DK ezért egészségügyi válsághelyzet kihirdetését követeli a kormánytól, mivel évi 30 ezer, megfelelő ellátás esetén megmenthető ember olyan veszteség, amelyet ennek az országnak nem lenne szabad elszenvednie – mondta László Imre.

Az érsebészet az egészségügyi ellátás fontos része, ha az ilyen műtéteket nem végzik el időben, amputációra is sor kerülhet. Ma összesen nincs száz gyakorló érsebész Magyarországon, aminek az a következménye, hogy évente mintegy négyezer olyan amputációra kerül sor, amely megfelelő műtét esetén elkerülhető lett volna.

László Imre elmondta:  nem az a probléma megoldása, hogy futószalagon gyártjuk a rokkantakat, amely nyilvánvalóan az állami költségvetést is terheli. Az egészségügy válsága mára annyira elmélyült, hogy már a szakképzetlen dolgozók is fogytán vannak, az alacsony bérek miatt. Ha az egészségügyi ellátás csúcsán álló orvosok és nővérek nem kapnak megfelelő háttértámogatást és kiszolgálást, ha nincsenek megfelelő műszerek és gyógyszerek, akkor épp úgy leáll a gyógyítás folyamata, mintha maguk az orvosok vagy a nővérek hiányoznának.

A független egészségügyi dolgozók elnöke szerint jelenleg a betegszállítók és a műtősök létszáma kritikus: akik dolgoznak, azok átlagosan havi 300 vagy még ennél is több órát dolgoznak, miközben a nettó fizetésük nem éri el a 100 ezer forintot.

– Önökre bízom, hogy eldöntsék, hogyan tud ennyiből egy ember vagy egy család megélni – mondta László Imre. – A DK szerint a magyaroknak is jár az európai szintű egészségügyi ellátás. A hazaárulás nem ott kezdődik, hogy valaki nem átkozza el naponta ezerszer az országot, meg a hazánkat ezer milliárdokkal segítő Európai Uniót, hanem ott, hogy harmadosztályú futballcsapatokra, latin-amerikai templomokra és magánrepülőgépeken látogatott focimérkőzésekre szórják a pénzt. Ebből az összegből megmenthető lett volna az elhunyt 30 ezer ember élete. A Fiumei úti intézetben tegnap már nem az orvosok, hanem a műtősök hiánya miatt maradtak el műtétek.

 

László Imre
országgyűlési képviselő
DK

 

RSS
Kapcsolódó politikusok