Hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést teszünk a bedőlt Matolcsy-bank ügyében: a jegybankelnököt bilincsben kellene elvezetni!

2019.03.19.

A Demokratikus Koalíció büntetőfeljelentést tesz a Matolcsy-család házibankjaként működő, közpénzmilliárdokkal kitömött, végelszámolás alá került Növekedési és Hitel Bank ügyében, amely hatalmas hitelekkel támogatta a jegybankelnök fiait. Erről Gréczy Zsolt, a DK frakciószóvivője tartott sajtótájékoztatót a Parlamentben.

A Magyar Nemzeti Bank visszavonta a Növekedési és Hitel Bank tevékenységi engedélyét és elrendelte a végelszámolását. Ez az a bank, amely éveken át a Matolcsy-család házibankjaként működött: Matolcsy unokatestvére a bank tulajdonosa, a pénzintézet pedig rendszeresen adott hitelt a Matolcsy-rokonoknak. A jegybankelnök egyik fia például 90 milliót kapott luxusvilla-vásárlásra.

A bank bedőlésének következményeit mégsem azok viselik, akik szétosztották egymás között a bank pénzét, sem azok, akik egy ilyen bankban helyezték el a jegybank pénzét, hanem mindenki más: minden magyar ember, akinek van bankszámlája vagy hitelszerződése. Az ő pénzükből fizetik most ki a Matolcsy-bank bedőlését – mondta Gréczy Zsolt.

A Demokratikus Koalíció büntetőfeljelentést tesz a Matolcsy-házibank ügyében hűtlen kezelés és csalás gyanújával. Azok után, ami a Növekedési és Hitel Banknál történt, nagyjából a teljes Matolcsy-családot bilincsben, vezetőszáron kellene elvinni. Hogyan lehetséges, hogy egy ilyen bankban Matolcsy György jegybanki tízmilliárdokat, azaz közpénz-milliárdokat helyezett el?

A DK szerint nem maradhat következmények nélkül, hogy Matolcsy György jegybankelnökként minden engedélyt megad a család bankjának, közpénzeket helyez oda, majd a családtagok széthordják a pénzt, aztán az elvileg pórul járt betéteseket kifizetik abból az Országos Betétbiztosítási Alapból, amelyet  a teljes bankrendszer tart fenn, s amelyet az európai magyaroktól vonnak el a hitelintézetek.

Gréczy Zsolt
frakciószóvivő, országgyűlési képviselő