Kövér László kedvenc alapítványa miatt kellene menniük a fóti gyermekközpont lakóinak

2019.03.13.

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese és Rónai Sándor szóvivő, a Pest Megyei Közgyűlés tagja már múlt héten is foglalkoztak a fóti gyermekotthon bizonytalan helyzetével. A helyszínen tájékozódva a politikusok akkor elmondták, hogy elismerésre méltó, európai színvonalú oktatói-fejlesztői munka folyik a gyermekotthonban, de sejtik, mi lehet az oka annak, hogy az intézmény működési engedélye csak májusig szól. Most arról beszéltek, miért is kell mennie az évtizedek alatt jól bevált struktúrát kiépítő gyermekotthonnak Fótról.

– A szokásos soron kívüli módon a parlament elé érkezett egy, Harrach Péter és Nacsa Lőrinc KDNP-s képviselők jegyezte javaslat, amely a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat számára biztosítana állami tulajdonú ingatlanokat Fót környékén – mondta Arató Gergely.

Az egész ország hónapok óta azt találgatja, hogy miért kell elmenniük a sérült, nehezen nevelhető gyermekeknek Fótról, mi az oka annak, hogy szakmaiatlan és szívtelen, teljesen indokolatlan döntésekkel máshova akarják helyezni ezeket a gyermekeket, a jelenlegi kedvező körülményekből kiszakítva? Úgy tűnik, az egyik ok az lehet, hogy újabb területeket biztosítsanak ennek a, többek között lovagoltatásokat szervező alapítványnak, amelyről közismert, hogy nagyon közel áll Kövér László házelnökhöz.

Joggal vetjük fel a kérdést: azért kell elmenniük a hátrányos helyzetű fóti gyermekeknek, hogy a Kövér László által kedvelt szolgálat új ingatlanokhoz jusson?

– A Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy állítsák le a gyermekek kiköltöztetését a fóti gyermekotthonból, és adjanak pontosan számot arról, miért akarják Fótról elvinni az ott kiváló szakmai körülmények között nevelt, fejlesztett gyermekeket, akik nagyszerű környezetben kaphatják meg azt a segítséget, amelyre sajnos nagyon is rászorulnak. Elvárjuk, hogy vége legyen a bizonytalanságnak, hogy világosan nyilatkozzanak: a KDNP-s törvényjavaslat és a lovassport érdekei miatt kell elhagyniuk a gyermekeknek a fóti otthont? – tette fel a kérdést Arató Gergely.

Rónai Sándor arra hívta fel a figyelmet: a törvényjavaslatból nem derül ki, hogy a hátrányos helyzetű fóti gyermekek igénybe vehetik-e a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által nyújtott szolgáltatásokat.

– Amikor múlt héten Arató Gergellyel a fóti gyermekotthonban jártunk, kifejezetten rákérdeztem, hogy milyen kapcsolatban vannak a szomszédságukban működő Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal, s azt a választ kaptam, hogy hetente talán egyszer egy sérült gyermek lovagolhat a területükön, illetve azt is elmondták, hogy bár a Gyermekmentő Szolgálat minden évben rendez karácsonyi ünnepséget sérült gyermekek számára, ők legutóbb öt éve kaptak erre meghívót.

Mindebből látható, hogy a Gyermekmentő Szolgálat nem igazán segíti a fóti gyermekközpont munkáját, a speciális nevelési igényű gyermekek fejlődését, ezért nagyon aggályosnak tartjuk, hogy korlátlan lehetőséget biztosítanak Orbán és Kövér kedvenc alapítványának. A törvényjavaslat értelmében ugyanis megkaphatnák a jelenlegi fóti gyermekközpont összes ingatlanát, sőt, ha ezeket elbontják, még a törmeléket is ők értékesíthetnék – mondta Rónai Sándor.

Nem derül ki a törvényjavaslatból a legfontosabb: hogy mi lesz az otthonokban nevelt gyermekekkel, s mivel a gyermekváros területe a mai napig egy csodás közparkként is működik, azt sem tudjuk, hogy ez közparknak marad-e ezután is?

Számtalan kérdés merül fel a gyermekek sorsáról: a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat vállalja-e, hogy bármilyen szolgáltatást nyújt a most Fóton élő gyermekek számára, illetve a fótiak használhatják-e továbbra is a most rendelkezésükre álló parkot?

Arató Gergely
frakcióvezető-helyettes