Már két teszten is megbukott a választási szoftver, egy ilyen rendszert független szakértőknek kell felügyelniük!

2019.03.09.

A közelgő európai parlamenti választási technikai problémáiról tartott sajtótájékoztatót Rónai Sándor. A Demokratikus Koalíció szóvivője a Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai épülete előtt elmondta: az iroda az Azonnalinak elismerte, hogy a választások előtt működésképtelennek bizonyult az EP-választásokat lebonyolító szoftver, amely a tesztek alatt már kétszer is lefagyott.

– Néhány nappal ezelőtt a Nemzeti Választási Iroda választási szoftverével kapcsolatos hiányosságaira hívtuk fel a figyelmet, és most már tudjuk is, hogy a félelmünk nem volt alaptalan, hiszen

a választási iroda is elismerte, hogy alig néhány hónappal a választások előtt működésképtelen a szavazás biztonságos lebonyolításáért felelős szoftver. Ráadásul a rendszer épp akkor fagyott le, amikor a helyi választási irodák kezdték küldeni az adatokat, s ez nagyon hasonlít ahhoz, ami a tavaly áprilisi országgyűlési választásokkor történt.

A választási csalás gyanúját akkor épp az vetette fel, hogy órákor keresztül nem jöttek új információk, nem láttunk új adatokat, a választási iroda épületét körbevette a rendőrség, ráadásul a végeredmények kihirdetésekor sok helyen alacsonyabb volt a részvétel, mint az órákkal korábbi adatok szerint.

A Demokratikus Koalíció figyelmezteti a kormányt: nem fordulhat elő még egyszer az, ami tavaly áprilisban megtörtént, nem fordulhat elő újabb „lefagyás”.

– Európai magyarok vagyunk, ez egy európai választás, nem pedig egy banánköztársaság, éppen ezért oda fogunk figyelni, hogy ezúttal minden teljesen rendben történjen. Ez úgy garantálható, hogy egy független, nemzetközi szakértői szervezet vizsgálja felül a választást lebonyolító rendszert, nehogy újra előforduljanak a tavalyi események – jelentette ki Rónai Sándor.

Amenyiben ez a probléma nem oldódik meg, és ha már másodszorra fordulna elő, azt nem fogjuk véletlennek tekinteni. Hazafiakként nem fogjuk engedni, hogy az európai magyarok akaratát a kormány figyelmen kívül hagyja, és elcsalja a választást. Nem tartjuk véletlennek, hogy a Nemzeti Választási Iroda vezetője, Pálffy Ilona nemrég újabb pénzforrásokat kért, arra hivatkozva, hogy nem működik megfelelően a választási szoftver.

Tudjuk, hogy Tiborcz Istvánhoz közeli cégben dolgozó embereket bíztak meg az új választási szoftver létrehozásával, olyanokat, akik 2010-ben még Orbán Viktorral együtt ünnepeltek.

Rónai Sándor ezt összeférhetetlennek tartja, ezért is ragaszkodik a DK ahhoz, hogy a rendszert auditálja és felügyelje egy megbízható, független, szakértői szervezet, amely garantálja, hogy a szoftver megbízhatóan fog működni a májusi választásokon.

Újságírói kérdésre Rónai Sándor elmondta, hogy egy év telik el a két választás között, ennyi idő alatt lehetetlen nem orvosolni egy technikai problémát, de ettől függetlenül is visszatetszőnek tartják, hogy a miniszterelnök közvetlen környezetéből származó emberekre bízták az új választási szoftver létrehozását és működtetését.

Végül szintén újságírói kérdésre válaszolva Rónai Sándor elmondta: a Fidesz régóta bizonyítja, hogy nincs helye a Néppártban, Magyarországnak viszont Európában a helye. A Demokratikus Koalíció Európa pártján áll, egy majdani Európai Egyesült  Államok felépítését pártoljuk,

Orbán Viktor viszont bebizonyította, hogy nincs helye Európában, és ezen a Manfred Weber néppárti elnök által elvárt bocsánatkérés sem változtat.

Egy európai politikusnak be kell bizonyítania, hogy Európa érdekeit tartja szem előtt, ezért Orbánt ki kell zárni a Néppártból – mondta a DK politikusa.