Barion Pixel
Mi lesz májustól a gyermekekkel? A Fóti Gyermekvárosban jártunk

Mi lesz májustól a gyermekekkel? A Fóti Gyermekvárosban jártunk

2019.03.08.

Mi lesz májustól a gyermekekkel? A Fóti Gyermekvárosban jártunk

 

Rónai Sándor megyei képviselő és Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, frakcióvezető-helyettese meglátogatta a fóti Károlyi István Gyermekközpontot, az egykori Gyermekvárost, amelynek már évek óta bizonytalan a sorsa. Látogatásuk után sajtótájékoztatón számoltak be a látottakról.

 

– Meggyőződésünk, hogy egy problémáról a helyszínen kell tájékozódni, és ebben nagy segítségünkre volt a gyermekváros igazgatója meg a helyettese, illetve a dolgozók, és mivel a fenntartó képviselője is jelen volt, alkalmunk nyílt tőle is kérdezni. Amit láttunk, az azt bizonyította, hogy egy elkötelezett, európai szintű, gondos, nagy szeretettel végzett gyermekvédelmi munka folyik az intézetben, a gyermekek pedig egy ideálisnak mondható környezetben, egy nagy park közepén, lakásotthonokban élnek a nevelőikkel. Ez tökéletesen megfelel a legszigorúbb európai elvárásoknak, de ami ennél is fontosabb, megfelel a gyermekek érdekeinek – mondta Arató Gergely.

 

Itt részben magatartási gondokkal küzdő, vagy beteg vagy kerekesszékkel közlekedő élő gyermekek is élnek,  az ő számukra kialakítottak akadálymentes környezetet, naponta megoldják, hogy eljussanak a speciális oktatást kínáló budapesti iskolába. Még olyan konyhát is kialakítottak, amelyet a kerekesszékes gyermekek használhatnak.

 

– Érzékelhető a gyermekeket körülvevő szakértelem és szeretet, éppen ezért tartjuk felháborítónak és embertelennek, hogy mind a gyermekek, mind a nevelők bizonytalanságban élnek. Senki, a fenntartó sem tud annál többet, mint hogy május 30.-ig még működik, de hogy utána mi lesz, azt nem lehet tudni.


Arató Gergely elmondta, még azt sem tudják, hogy egyáltalán megszületett-e már valamilyen döntés, menniük kell-e a gyermekeknek?  Itt olyan szoros szakmai-baráti kapcsolatrendszer alakult ki, amelynek szétszakítása súlyos gondokat okozna a gyerekeknek.

 

Mi azt követeljük, hogy a kormány állítsa le ezt a játékot, ne játsszon a gyermekek életével, ne tegyenek tönkre egy jól működő szakmai közösséget és egy általunk nem ismert, de sejtett érdek miatt ne tegyék ki a gyermekeket az otthonból. Elvárjuk, hogy minél hamarabb tájékoztassák a gyermekeket, a szülőket és a nevelőket arról, hogy itt maradhatnak és folytathatják a komoly szakmai programot. Ezt tartjuk az egyetlen tisztességes megoldásnak – mondta Arató Gergely.

 

– Láttuk, hogy az egykor Gyermekvárosnak nevezett, évtizedek óta Fót szívében működő Károlyi István Gyermekközpont egyfajta közösségi parkként is működik, amely Fót történelmének jelentős részét képezi. Megyei képviselőként nem először vagyok itt, és újra elmondom: hazugság, miszerint a kastélyban is gyermekotthont akarnak kialakítani: ez a kastély 1961 óta nem végez gyermekvédelmi tevékenységet. Állapota leromlott, a felújításáról tett ígéreteket nem tartotta be sem az önkormányzat, sem a kormány. A gyermekközpont ráadásul számos mostani és korábbi, már nyugdíjas nevelőnek is otthont ad, így amennyiben bezárják, az több száz ember lakhatását érinti. Itt hús-vér emberekről van szó, akik itt élték le az életüket, s most az ő életüket lehetetleníti el a kormány – jelentette ki Rónai Sándor.

Becstelenségnek tartom, hogy sem a kormány, sem az illetékes fideszes országgyűlési képviselő, Tuzson Bence nem nyilvánul meg, nem áll ki, és nem ad tájékoztatást.

Holott itt egészen biztosan nem arról lenne szó, hogy a mozgásukban erősen korlátozott gyermekeknek egy utcával arrébb kellene költözniük, nem tudjuk, hogyan folytatódjon az ő gyógykezelésük és taníttatásuk. Sem ők, sem az idős nevelők nem tudják, hogy lesz-e még fedél május 30. után a fejük fölött, ezért kérjük a kormányt és Tuzson Bencét, hogy találják meg magukban az embert és álljanak ki a gyermekekért és az itt dolgozókért – mondta Rónai Sándor.

 

Arató Gergely újságírói kérdésre elmondta, a fóti intézmény a maga nemében egyedüli az országban, itt speciális fejlesztés és képzés folyik, különleges tudást igényel és elsősorban az emberi kapcsolatokra épül, ahogy egy anyukának sem mondhatjuk, hogy menjen át egy másik családhoz, s holnaptól ott legyen anyuka.

 

Arató Gergely
frakcióvezető-helyettes, országgyűlési képviselő
DK

Rónai Sándor
Pest Megye Önkormányzatának képviselője, szóvivő
DK

RSS
Kapcsolódó politikusok