Növekvő infláció, egekben az élelmiszerárak - Megbukott az Orbán-Matolcsy gazdaságpolitika

2019.02.13.

Idén januárban a fogyasztói árak átlagosan 2,7 százalékkal voltak  magasabbak az egy évvel korábbinál, éppen úgy, mint tavaly decemberben – jelentette a KSH kedden. A  palackos gáz 12,3%-kal, addig a tűzifa 7,8%-kal drágult tavalyhoz képest.

A KSH beszámolója szerint az élelmiszerek ára 4,2%-kal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 20,5%-kal, a liszté 8,7%-kal, a kenyéré 5,8%-kal lett magasabb.
A burgonya idén januárra megduplázta az árát, és az utóbbi egy hónapban újabb 66%-al drágult. A legolcsóbb burgonya, aminek tavaly még 80 forint volt kilója most februárban már 250 forintot is eléri az ára.
A Demokratikus Koalíció szerint a brutális áremelés az Orbán-rendszer hibás gazdaságpolitikájának eredménye. Nem elég, hogy az Orbán-csomag megszorításai megszüntetik a cafeteriát, a lakástakarékokat, és csökkentik a nyugdíjak értékét, most már a boltban is többet kell fizetnünk a kormány miatt. Ezért nem kellett volna éveken át gyengíteni a forintot, és ezért kellett volna egy szakembert ültetni Matolcsy György helyére, hogy a pénzünk ne csak közpénz jellegét tartsa meg, hanem az értékét is. Orbán Viktor most a magyar családokkal fogja megfizettetni az “unortodox” gazdaságpolitikát.

Rónai Sándor
szóvivő