Közlemény: A menekültügy közben 1. - Milliók maradhatnak háziorvos nélkül

2015.09.22.
László_Imre_dr_2 A Magyar Orvosok Szövetségének elnöke szerint a magyar háziorvosok harmada már most is nyugdíjkorhatár feletti, másik harmada pedig 5 éven belül lép nyugdíjas életkorba. Ha minden így folytatódik, akkor 3,5 millió ember maradhat háziorvos nélkül. A kórházi ellátás mellett a háziorvosi rendszer is az összeomlás szélén áll, a kormány mégis évről-évre kevesebb pénzt fordít az egészségügyre. Amikor bármelyik Nyugat-európai országban jobban fizet a mosogatás, mint hazánkban az emberek egészségéért és életéért felelni, és nincs megfelelő utánpótlás, akkor semmit sem ér a kormány üres ígérgetése. A megállíthatatlan orvos-elvándorlás miatt nem csak a kórházakban maradhatnak el fontos műtétek, hanem milliók maradhatnak orvosi ügyelet és alapvető vizsgálatok nélkül. A Demokratikus Koalíció szerint egy működő egészségügynek a megfelelően kiterjedt alapellátás és a működő háziorvosi rendszer lenne az alapja. A DK szerint az emberek egészségén spóroló felelőtlen kormányzati politika miatt sokan a kórházakig sem juthatnak majd el, hiszen nem lesz háziorvos, aki a szükséges vizsgálatokra irányítaná a betegeket.

László Imre a DK egészségügyi kabinetjének vezetője