Közlemény: Gulyás hazudott, használtak gumilövedéket Röszkén a magyar rendőrök

2015.09.19.
Gréczy ZsoltGulyás Gergely hazudott. A Fidesz országgyűlési képviselője azt állította, hogy a magyar rendőrség nem használt gumilövedéket, amikor Orbán Viktor parancsára rátámadtak a menekültekre. A The Guardian beszámolója ezt cáfolja. A lap szerint az Orvosok Határok Nélkül (OHN) nevű szervezet arról tájékoztatott, hogy legalább egy személyt kezeltek gumilövedék okozta sérüléssel, miután a magyar rendőrség erőszakkal verte vissza a menekülteket Magyarország szerb határán. Azt is mondta az orvosi szervezet, hogy a határ szerbiai oldalán műanyag golyó ütötte sebet is kezeltek, tizenkét esetben a kerítés pengéje, tizenöt esetben pedig könnygáz okozta szemsérülést láttak el. A Demokratikus Koalíció megállapítja, hogy az Orbán-kormány minden, a röszkei csatával kapcsolatos állítása hazugság. A DK ezért már bejelentette, hogy többek között az ENSZ-hez és a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordult az Orbán-kormány emberiesség elleni bűncselekményei kapcsán.

Gréczy Zsolt szóvivő Demokratikus Koalíció