A DK közérdekű adatigénylést nyújtott be, hogy nyilvánosságra hozzák a kínai bankhitel feltételeit

2024.09.05.
Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke közérdekű adatigénylést nyújtott be az Államadósság Kezelő Központhoz, hogy kiderüljön, milyen feltételek mellett adósítja el hazánkat az Orbán-kormány egy egymilliárd eurós gigahitellel.

Mint Varju László erről szóló Facebook-posztjában írja: az mégiscsak furcsa, hogy mi, magyarok fizetünk egy hitelt, de éppen mi nem tudhatjuk, hogy milyen feltételekkel vettük fel, milyen kamatra, na meg, hogy mi történik akkor, ha nem fizetjük vissza.
A kínai rendőrök mellé kínai végrehajtókat is küldenek? Átneveznek minket Kicsi Kínára? Esetleg választanak maguknak egy magyar megyét, ahol most már csak akkugyár fog épülni? Ha mi álljuk a cechet a végén, akkor ezeket igenis jogunk van tudni. A magyar kormány nem szeretné, ha tudnánk.
Az Államadósság Kezelő Központ azt válaszolta az adatigénylésre, hogy nem mondhatnak semmit, mert ez mind banktitok, ráadásul kínai banktitok. A „bátor” Varga Mihály pénzügyminiszter már be is jelentette, hogy kezdeményezik a kínai pénzintézeteknél a banktitok feloldását, addig sajnos nem mondhatnak semmit, nehogy kínai érdeket sértsenek.
Tehát nem minket képviselnek, akik ki fogják fizetni ezt a hitelt adók és megszorítások formájában, hanem a hitelt adó Kínát és a kínai bankokat.
Fordítva ül a lovon a magyar miniszterelnök, ha azt hiszi, hogy a kínai bankoknak kell megfelelnie, és nem a magyar adófizetőknek.
Én inkább azt mondom, hogy ha Orbán Viktor nem hozza nyilvánosságra a kínai hitelszerződést töviről-hegyire, akkor húzza ki a kezét a zsebünkből és fizesse ő maga, lopott már tőlünk eleget hozzá. Lehet pitizni a kínai gigabankoknak, de akkor ne a mi zsebünkre menjen ki a játék. Aki felvesz egy gigahitelt a nevünkben, majd titkolózik, az fáradjon a kasszához, és ne ránk mutogasson!" - fogalmazott Varju László.