Barion Pixel
Barkóczi Balázs: Demeter Szilárd a dolgozók egymás ellen uszításával oldaná meg a béremelést a Nemzeti Múzeumban

Barkóczi Balázs: Demeter Szilárd a dolgozók egymás ellen uszításával oldaná meg a béremelést a Nemzeti Múzeumban

2024.07.20.

Barkóczi Balázs: Demeter Szilárd a dolgozók egymás ellen uszításával oldaná meg a béremelést a Nemzeti Múzeumban

 

Bő egy hónappal ezelőtt tartott állománygyűlést a Magyar Nemzeti Múzeumban az orbáni kultúrharc frissen felkent vezetője, Demeter Szilárd. Az akkor elmondott beszédére felháborodott kulturális dolgozók hívták fel a figyelmünket – kezdte a sajtótájékoztatóját Barkóczi Balázs. A DK szóvivője szerint Demeter Szilárd azt mondta, hogy csak úgy lehet béremelés a kultúra területén, ha leépítenek, de ő nem tudja, kit kellene kirúgni, mondják meg az ott dolgozók. Barkóczi Balázs szó szerint idézte az Nemzeti Múzeum igazgatójának szavait:

„Ha tehát július 1-től egységes bérstruktúrát szeretnénk, akkor ezen a kényszerpályán mozogva a következőket tehetnénk: a.) mivel a bértömeget nem tudjuk növelni a költségvetési helyzet miatt, ezért radikális megoldásként kevesebbeknek tudnánk többet fizetni. És én még ezt is el tudnám fogadni, amennyiben ti mondjátok meg, hogy ki menjen, ki maradjon. Nem gyávaságból, csak egészen egyszerűen még nem rendelkezem elegendő információval ahhoz, hogy megalapozott személyi döntéseket tudjak hozni.”

Barkóczi Balázs szerint felelős vezető olyat sehol sem mond, hogy csak akkor lesz béremelés, ha a dolgozók kevesebben lesznek, de ő személy szerint nem tudja, hogy kit is kellene kirúgni. Így egy kisvállalkozást se lehetne elvezetni, nemhogy a magyar kultúra csúcsintézményét. A DK szóvivője úgy látja, hogy a kormány a kultúrára csak hivatkozási alapként, a kulturális közintézményekre pedig csak kifizetőhelyként tartanak igényt, a kultúránk megismertetésére, terjesztésére, ápolására és felelős irányítására valójában nincs igényük. Ha lenne, akkor tudnák, hogy milyen fontos azoknak a munkája, akik az Orbán-rendszer ellenére sem hagyták el a szakmát és minden nap a kulturális örökségünk fennmaradásáért dolgoznak. Ha ők fontosak lennének, akkor biztosan nem azt hallanák, hogy csak akkor lesz béremelés, ha leépítés is lesz – legalább is, ha meg tudják mondani, kiket is kellene leépíteni. Ez nem irányítás, ez a kulturális intézmények lezüllesztése és szétverése. - mondta a DK-s politikus.

RSS
Kapcsolódó politikusok