Önrész nélküli napelem-támogatási rendszer kell, különben csak Mészáros Lőrinc jár jól

2024.07.02.

Csak a jómódú magyarok és Mészáros Lőrinc járhatnak jól az Orbán-kormány új Napenergia Plusz Programjával. A minimum 2 millió forintos önrész miatt csak 12-14 év alatt térülhet meg az államilag támogatott napelem-telepítés, pedig ennyi idő múlva már cserére szorulna a rendszer. A magyar emberek döntő többségének tehát egyáltalán nem éri meg az állami napelem-programban részt venni, aki mégis belevág, azt lényegében kirabolják: az áram-átvételi díj és a fogyasztói ár közötti rés az MVM profitja, de valójában Mészáros Lőrinc haszna.

A Demokratikus Koalíció zöldenergia-programja önrész nélküli napelem-támogatási rendszert teremtene, hogy minden magyar igénybe tudja venni azt, így pedig érdemben csökkenjenek a rezsiszámlák. Az állami napelem-pályázat csak egy része lehet a zöld átállásnak, mert a szélenergiát fejleszteni kell végre, továbbá a geotermikus energia kiaknázása is elmaradt az elmúlt 14 évben. Ma a Demokratikus Koalíció az egyetlen parlamenti párt, amelynek részletes, szakértőkkel kidolgozott zöldenergia-programja van, amely mindenki számára megfizethető, klímabarát és az orosz behozataltól független energiaforrásokat teremtene Magyarország számára. Tesszük tovább a dolgunk, maradunk, akik voltunk öt napja, öt hónapja, vagy épp öt éve, elkötelezett szociáldemokraták, európai magyarok.

Kocsis-Cake Olivio
A DK környezetvédelmi kabinetjének vezetője