Gyurcsány Ferenc: Ma véget ért a színjáték, Vitézy Dávid és Magyar Péter a Fidesz beépített emberei

2024.06.07.

Ma véget ért a színjáték, a Fidesz budapesti előválasztását Vitézy Dávid nyerte.

Sokaknak tűnt úgy eddig is, hogy a Fidesz kavar ebben a kampányban. Úgy néz ki, mintha a Fideszből jött, önmagát a Fideszből kiábrándultnak mondó két kelölt, azaz Magyar Péter és Vitézy Dávid valójában mégis a Fidesz érdekét szolgálnák. Úgy néz ki, mintha Budapesten Vitézy Dáviddal, az országban pedig Magyar Péterrel akarná a Fidesz elfoglalni az ellenzéki térfél egy részét. Ma kiderült, hogy nemcsak úgy néz ki, hanem úgy is van.

Mi a közös Magyar Péterben és Vitézyben?
  1. Mostani fellépésükig közéleti részvételük eddigi szakaszát nem egyszerűen a Fidesz közelségében, hanem annak szolgálatában töltötték.
  2. Értékrendjük most is a Fideszhez áll közelebb.
  3. Mostani fellépésük az ellenzéki pozíciókat rajzolják újra. Magyar fellépése nem ártott a Fidesznek, sőt! Vitézy pedig egyértelművé tette, hogy a Fidesz szavazók segítségével el kívánja venni a főváros vezetését az ellenzéktől.
Vitézy es Magyar tehát egyaránt Fidesz kötődésű emberek, személyes és közéleti kapcsolataik oda kötik őket, világlátásuk a Fidesszel rokon, dolgoztak a Fidesznek, együttműködtek a Fidesszel, közéleti kultúrájuk a Fideszhez hasonlatos. Szóval világos, hogy két Fidesz kompatibilis ember intéz kihívást az ellenzékkel szemben.

Én ma mindenkitől azt kérem, hogy higgyen a szemének! Nem kell nekünk hinni, elég, ha a szemüknek hisznek. Ez pontosan az, aminek látszik: a Fidesz tandemben akarja meghekkelni a fővárosi és az EP-választást egy-egy álellenzéki jelölttel. Vitézy Dávid a Fidesz beépített embere Budapesten, Magyar Péter a Fidesz beépített embere országosan.

Van ennek a történetnek egy összetett erkölcsi vonatkozása.
Mire gondolok?
A Fidesszel évtizedek óta küzdők küzdelmének leértékelésére, bizonyos értelemben ezeknek az embereknek a cserbenhagyására, a baloldal és a szabadelvűek, a tisztességes jobboldaliak egy részének önfeladására.
Arra az üzenetre utalok, hogy a Fideszt a Fidesszel kell leváltani, hogy a Fidesz leváltásához nem a vele való küzdelem, hanem a Fidesszel való kollaboració vezet el. Szerintünk ez nem a Fidesz leváltásának, hanem a Fidesz megmentésének kulcsa.

Hadd tegyem hozzá: Vitézy és Szentkirályi eddig azt mondták, hogy az ő személyük, az ő programjuk, a mögöttük álló politikai közösség az ajánlatuk lényege.
Akkor most mi van?
Bármi és bárki csak nem Karácsony? Eladják önmagukat, eladják programjukat, eladják politikai közösségüket?
A budapestiektől meg azt kívánják, hogy pártutasításnak megfelelően szavazzanak és dobják sutba, amit hittek?
A Fidesz szerint a budapestiek pártkatonák, bábuk?

Az javasoljuk az embereknek, hogy higgyenek a szemüknek és cselekedjenek ekképpen! Ha nem akarják visszaadni a fővárost a Fidesznek, amely az elmúlt években meg akarta fojtani a várost, akkor szavazzanak Karácsony Gergelyre és az általa vezetett fővárosi listára. Ha nem akarják feladni mindazt, amiért küzdöttek, az európai Magyarország gondolatát, akkor pedig szavazzanak a Dobrev Klára vezette DK-MSZP-Párbeszéd EP-listára.

Vitézy Dávid és Magyar Péter a Fidesz jelöltjei.

Gyurcsány Ferenc
A Demokratikus Koalíció elnöke

Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatóját Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció Facebook-oldalán közvetítettük: