Barion Pixel
Dobrev Klára: nincs erős Magyarország erős Európa nélkül

Dobrev Klára: nincs erős Magyarország erős Európa nélkül

2024.05.16.

Dobrev Klára: nincs erős Magyarország erős Európa nélkülSzolnok, 2024. május 15., szerda (MTI) - Nincs erős Magyarország erős Európa nélkül, ezért június 9. tétje, hogy megmutatják-e a választók Orbán Viktornak, többségben vannak azok, akik Európában akarnak maradni - jelentette ki a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Szolnokon.

Dobrev Klára a három párt közös kampányrendezvényén azt mondta: az egész országon érződik, hogy az embereknek elegük van a Fideszből, változást akarnak. Ugyanakkor a többség összeszorított foggal próbál túlélni és nem mer megszólalni, mert fél a következményektől, miközben alig várja, hogy "végre véget érjen az a rémálom, amelyet Orbán-rendszernek hívnak" - tette hozzá. Ez a többség új, európai, tisztességes, igazságos Magyarországot akar, a baloldali koalíció pedig nem fogja őket cserben hagyni - ígérte.
    
A politikus szerint öt éve hajszálon múlott, most a szavazók támogatásával megvalósulhat, hogy végre Szolnoknak is olyan polgármestere legyen, "aki nem Orbán Viktornak engedelmeskedik, hanem a helyiek érdekeit szolgálja". Ehhez az itt élő szavazóktól Györfi Mihály, az ellenzéki összefogás polgármesterjelöltjének támogatását kérte.
    
Az EP-választással kapcsolatban kifejtette: a kormányfő azért nem akar erős, egységes Európát, és félti Magyarország szuverenitását, mert "egyedül és ellenőrizetlenül akar lopni és az országot tönkretenni". Eközben ő az, aki kiszolgáltatja Magyarországot Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, kínai rendőröket hív Magyarországra és "keleti despotáknak hajbókol" - mondta Dobrec Klára. Úgy fogalmazott: "Európa egyetlen háborúpárti miniszterelnöke Orbán Viktor, aki a magyarok pénzéből finanszírozza Putyin vérontását".
    
Amennyiben minden így marad, valós a veszély, hogy "lassan kiszorulunk Európából" - tette hozzá, kijelentve: az unió a kihívások, válságok közepette egyre erősödik és egységesebb. Ezt a szövetséget egyként próbálja szorosabbra fűzni minden miniszterelnök, kivéve Orbán Viktort, aki "folyamatosan kifelé próbálja ráncigálni országát az unióból", holott a magyarok európai magyarok - szögezte le. Szavai szerint Európa képes és akar közvetlenül törődni az állampolgáraival, az ellenzéki összefogás pártjai pedig hisznek abban, hogy az uniónak egységesebbnek, Európai Egyesült Államoknak kell lennie. Ez meg fog valósulni, a kérdés, hogy mi magyarok részesei leszünk-e - mondta Dobrev Klára.
    
Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke arról beszélt: a kegyelmi ügy után Orbán Viktor megpróbálta megőrizni hatalmát, melyhez egyrészt le kellett vennie a témát napirendről, másrészt meg kellett osztania az ellenzéket. Erre jelentett megoldást Magyar Péter, akinek köszönhetően a pedofilbotrány minden idők legnagyobb, ám legrövidebb kormányválsága lett Magyarországon - vélekedett.
    
Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke azt hangoztatta: Szolnokon az ellenzéki összefogás polgármesterjelöltje az egyetlen garancia arra, hogy megszűnjön "a fideszes kiskirályok" hatalma, és az ide érkező uniós támogatások haszonélvezői a város lakosai legyenek. Baloldal nélkül nincs jó társadalom, ezért fontos megerősíteni a szociáldemokraták és zöldek szövetségét a jobboldallal szemben - hangsúlyozta. Hozzátette: a baloldalnak nincs mitől félnie, soha nem voltak antidemokraták, és egyenes gerinccel állnak a választók előtt. Azt mondta: Orbán Viktor elvett szociális juttatást, az egészséghez és a tudáshoz, valamint a tisztességes öregkorhoz való jogot. A baloldal mindezt vissza fogja adni az embereknek, ahogyan helyreállítja a demokrácia és a jogállam becsületét - ígérte az MSZP társelnöke.

 

Fotó: MTI/Mészáros János

RSS
Kapcsolódó politikusok