Barion Pixel
Az Európai Szocialisták Pártjának berlini demokrácia nyilatkozata

Az Európai Szocialisták Pártjának berlini demokrácia nyilatkozata

2024.05.08.

Az Európai Szocialisták Pártjának berlini demokrácia nyilatkozata

2024. május 4.

 

 

Európa a demokráciára, a szabadságra, a tisztességes gazdasági együttműködésre és a társadalmi kohézióra épül. A haladást szolgáló történelmi vállalkozás, amely az elmúlt évtizedekben békét és közös jólétet hozott kontinensünkre, és amely közös erőt ad nekünk, hogy európaiakként együtt alakítsuk jövőnket. Európa a világ legfejlettebb projektje a nemzeti határokat meghaladó demokrácia kiépítésére, amelynek középpontjában egy erős parlament, az Európai Parlament áll.

A szélsőjobboldal európai térnyerése veszélyezteti ezt az európai projektet, és veszélyezteti az állampolgárokat, a jogaikat és a személyes jólétüket. Ez méreg a demokrácia számára. Ahol a szélsőjobboldal ma kormányon van, ott megnyirbálják a sztrájkjogot és a munkavállalói jogokat; aláássák a sajtószabadságot és a jogállamiságot, támadják a nők jogait és megpróbálják eltörölni az LMBTI jogokat. Autokratikus, önkényuralmi eszközöket alkalmaznak a szabadság és a demokrácia aláásására.

Megosztják a társadalmat: összeesküvés-elméleteket terjesztenek, deportálási terveket készítenek a migráns hátterű emberek és ellenzékiek számára, és célba veszik a civil társadalmat, az újságírókat és a szakszervezeteket. A biztonsági kérdésekben teljesen megbízhatatlanok. Cinkosai az oroszországi autokrata rezsimnek, abban is, hogy Oroszország szabotálja Európa saját közös biztonságát az EU és a NATO keretein belül.

A szélsőjobboldaliak ideológiája, programja és politikája mindaz, ami ellen harcolunk. A mi értékeink összeegyeztethetetlenek az ő értékeikkel. Történelmünk legsötétebb lapjait képviselik.

Ezzel szemben a PES-család mindig azért dolgozik, hogy összehozza az embereket, nem pedig egymás ellen fordítja őket. Harcolunk az egyenlőtlenségek, a megosztottság és az intolerancia ellen. Büszkén kiállunk a mindenki számára elérhető életminőség, a jogállamiság és az alapvető jogok, a civil társadalom és a sajtószabadság, a nők jogai és a nemek közötti egyenlőség mellett, és büszkén kiállunk a diszkrimináció és a gyűlöletbeszéd minden formája ellen.

A mi politikánk befogadó, haladó, és minden állampolgár számára jobb életet biztosít. Megoldásaink a gazdasági egyenlőtlenségek és a bizonytalanság elleni küzdelemre irányulnak; arra törekszenek, hogy mindenki számára lehetőségeket garantáljanak, beruháznak a helyi innovációba, és megerősítikk a helyi és regionális szintű társadalmi szerepvállalást.

Az elmúlt hetekben Európában polgárok milliói vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak a szélsőjobboldal. A szocialisták és a demokraták velük vannak. Megvédjük a demokráciát, az alapvető jogokat és a társadalom legkiszolgáltatottabbjait Európa-szerte. Mi mindig szolidárisak leszünk!

Az Európai Szocialisták Pártja, a PES tagjaiként határozottan elítéljük azokat a konzervatív és liberális pártokat, amelyek lehetővé tették a szélsőjobboldali pártok hatalomra jutását, akár koalíciók, akár parlamenti alkuk révén. A szélsőjobboldallal való együttműködésük nélkül ez nem történhetett volna meg. És ez soha többé nem szabad megtörténnie!

A mi politikai családunk számára teljesen egyértelmű:

-          Mindig elítéljük a rasszizmust, az idegengyűlöletet és a megkülönböztetést, és minden szinten harcolunk ellene.

-          Védjük a társadalmi kohéziót, az igazságosságot és a szolidaritást, és megvédjük a kiszolgáltatott csoportokat attól, hogy a gyűlölet, a megosztottság és az intolerancia célpontjaivá váljanak.

-          Védjük a média függetlenségét, és hatékonyan fellépünk a dezinformáció ellen, hogy az európaiak szabadon tájékozódhassanak és alakíthassák ki saját véleményüket.

-          Támogatjuk a jogállamisági feltételrendszer késlekedés nélküli és teljes körű végrehajtását annak biztosítása érdekében, hogy az uniós források ne jussanak autokratikus kormányokhoz.

-          Támogatjuk a 7. cikk szerinti eljárás reformját annak biztosítása érdekében, hogy a Bizottság és a tagállamok gyorsabban tudjanak fellépni a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok súlyos megsértése esetén az EU tagállamaiban.

-          Mindig meg fogjuk védeni a nemzetközi jogot, a szabályokon alapuló nemzetközi rendet, és ki fogunk állni az orosz agresszió ellen.

Ezen elvek alapján mi, az Európai Szocialisták Pártja olyan megingathatatlan ígéretet teszünk, amelyre minden európai választópolgár számíthat:

Soha nem fogunk együttműködni és koalíciót kötni a szélsőjobboldallal! Ez azt is jelenti, hogy az Európai Parlamentben sem az ECR-vel, sem az ID-vel nem fogunk együttműködni vagy szövetségre lépni.

Ugyanakkor felszólítunk minden demokratikus európai pártot, hogy határozottan utasítson el minden együttműködést vagy szövetséget a szélsőjobboldallal, és ne normalizálja politikájukat. Elvárjuk tőlük, hogy ezt hivatalosan és egyértelműen foglalják bele választási programjukba és nyilatkozataikba, ahogyan mi is tesszük ezt az Európai Szocialista Pártja, a PES programjában és ebben a nyilatkozatban. Csak így biztosíthatjuk a választókat arról, hogy az európai választások után megbízható és szilárd tűzfal áll a szélsőjobboldallal szemben.

Szocialistaként és szociáldemokrataként egy olyan befogadó, szabad és egyenlő társadalomért küzdünk, ahol mindenkit méltósággal és tisztelettel kezelnek.

Ezek az értékek az európai projekt alapját képezik, és olyan elvek, amelyeket mindig meg fogunk védeni!

RSS