Barion Pixel
Fővárosi Közgyűlés - DK: a főváros az elvonások ellenére felelős fenntartója a kulturális intézményeinek

Fővárosi Közgyűlés - DK: a főváros az elvonások ellenére felelős fenntartója a kulturális intézményeinek

2024.03.27.

Fővárosi Közgyűlés - DK: a főváros az elvonások ellenére felelős fenntartója a kulturális intézményeinek

Budapest, 2024. március 27., szerda (MTI) - Bár Budapest jelentős kormányzati elvonásoktól szenved, felelős fenntartója a kulturális intézményeinek, és nehéz költségvetési helyzete ellenére elképesztően színes kulturális életet tart fenn - mondta Bősz Anett (DK) humán területért felelős főpolgármester-helyettes a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt tartott sajtótájékoztatón.

Kifejtette, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapította, hogy Budapest nettó befizetője a központi költségvetésnek, a kormány "sarcolja" a fővárost; az ÁSZ ugyanakkor azt is megállapította, hogy a fővárosi finanszírozású színházak költségvetési helyzete stabil, miközben az állam által finanszírozottak működése instabil, a kormány kultúrpolitikája és finanszírozása miatt.
    
A főpolgármester-helyettes erre az Új Színházat hozta fel példaként, amely a többi színházhoz hasonlóan leadta ez évi üzleti tervét, de kénytelenek voltak "mínuszos tervet készíteni", amit azonban a fővárosi önkormányzat nem fogadhat el, így a színháznak új üzleti tervet kell készítenie május 31-éig. Bősz Anett szavai szerint "Orbán Viktorék egyik kedvenc színháza" sem élvez annyi bizalmat, hogy a központi költségvetésből méltóképpen finanszírozzák.
    
Budapest ugyan jelentős elvonásoktól szenved, de felelős fenntartóként jár el, valamennyi kulturális intézménye felé - emelte ki a főpolgármester-helyettes, hozzátéve, hogy az elvonások ellenére a főváros "elképesztően színes kulturális életet tart fenn". Bősz Anett megjegyezte: a közgyűlés szerdai ülésén dönt arról, hogy 25 millió forinttal támogatja Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából meghirdetett drámapályázatra készült színpadi művek közül ötnek a bemutatását.
    
Megjegyezte: 2019 óta Budapest "elképesztő ellenszélben, de állta a sarat", és Dobrev Klára DK-s árnyékkormányával azon dolgoznak, hogy az egész országban megfogalmazhassák ezt az ajánlatot, amellyel - odafordulva az emberekhez - gondoskodnak az intézmények stabil működéséről

RSS