Barion Pixel
Dr. Dávid Ferenc: Ipari agónia

Dr. Dávid Ferenc: Ipari agónia

2024.03.07.

Dr. Dávid Ferenc: Ipari agónia

 

A tavalyi év 12 havi ipari volumenének alakulása, az előző év azonos időszakához (hónapjához) viszonyítva: 2023. január mínusz 0,2 %, 2023. február mínusz 4,6 %, 2023. március mínusz 4,1 %, 2023. április mínusz 8,3 %, 2023. május mínusz 6,9 %, 2023. június mínusz 3,8 %, 2023. július mínusz 2,6 %, 2023. augusztus mínusz 5,3 %, 2023. szeptember mínusz 7,3 %, 2023. október mínusz 3,2 %, 2023. november mínusz 5,8 % és 2023. december mínusz 13,7 %. Éves szinten (2023./2022) a visszaesés: 5,5 %. Szégyenteljes számsor, amely sajnos hitelesen igazolja, hogy a 2023. év a magyar gazdaság szempontjából a leépülés időszaka volt.

Tavaszodik. Március 6-án (szerdán) a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette az év első hónapjának az ipari teljesítmény-volumenre vonatkozó adatokat. Hallgatva a korábbi miniszterelnöki szózatokat és Nagy Márton miniszter beszédeit, abban reménykedtem, hogy az új évben talán mégis magára talál a magyar ipar és feltűnnek a pozitív elmozdulás első hírnökei. Megint csalódnom kellett, nézzük együtt a KSH legfrisseb rövid jelentését: 2024 januárjában az ipari termelés volumene 3,6, munkanaphatástól megtisztítva 4,1%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2023 decemberéhez mérten 1,1%-kal mérséklődött. Tehát nem elég, hogy folytatódott a magyar ipar tartós kínszenvedése, de még a tavaly decemberihez képest is „sikerült” rosszabb teljesítményt nyújtani. Az évkezdettel tehát nem történt változás, a kétségbeejtő trendnek nincs vége. 

2024. januárban a feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés volumene. Mindössze három alágban nőtt a kibocsátás, a legnagyobb mértékben a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban. Jó tudni, hogy az iparon belül 94% százalékos súlyt képvisel a feldolgozóipar teljesítménye. Ha tehát a feldolgozópar jelentős része (járműgyártás, számítógép, elektronika, optikai termékek gyártása stb.) rosszul teljesít, akkor nincs esély a gyors talpra állásra. Márpedig a KSH-közlés szerint a feldolgozóipar lejtmenetben van. 

De mit mond Magyarország miniszterelnöke – 2024. március 4-én - a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó rendezvényén?

Azt a jó hírt hoztam, hogy a gazdaságpolitikának az a stabilitása az egyszerű, józan paraszti ész alapján megfogalmazott tételek tekintetében, a gazdasági miniszter és a pénzügyminisztérium együttműködésének a tekintetében és a kamarával való együttműködés tekintetében a stabil gazdaságpolitika feltételei adva vannak.”  (Orbán Viktor) A kormányfő két nappal a KSH-közlemény megjelenése előtt azzal kábította a kamara által szervezett gazdasági fórum résztvevőit, hogy a fundamentumok stabilak, a gazdaság ütésálló, izgalomra semmi ok. Mondja ezt akkor, amikor a magyar ipar szabályosan „döglődik”, az euró árfolyam a 400 forint felé „kacsingat”, az előre megszabott 2024. évi költségvetés és a tervezett hiány tarthatatlan. A március 4-i évadnyitón persze „énekeltek” a miniszterei is, a kamara elnökének szónoklata sem maradhatott el. Az Orbán-Varga-Nagy-Parragh kvartett ugyan látványosan együtt muzsikált, rendkívül sok volt a fals hanggal. Korábban még Matolcsy György is a zenekar tagja volt, de őt aztán „kifúrták”. A megbántott bankelnök mostanában szólistaként tündököl, holott valamikor még a miniszterelnök „jobb kezeként” tartották számon. Jól elvannak a fiúk egymással, mindenki „fújja” a magáét”!

Mi viszont bajban vagyunk. A gazdaságpolitika alakítói hamis igét hirdetnek, miközben a magyar ipar továbbra is agonizál.

 

RSS
Kapcsolódó politikusok