Barion Pixel
Árnyékkormányinfó: Rogán propagandaminisztériumának költségvetéséből fedezné gyermekvédelmi programját az Árnyékkormány

Árnyékkormányinfó: Rogán propagandaminisztériumának költségvetéséből fedezné gyermekvédelmi programját az Árnyékkormány

2024.03.06.
Árnyékkormányinfó: Rogán propagandaminisztériumának költségvetéséből fedezné gyermekvédelmi programját az Árnyékkormány
 
Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök és Molnár Csaba, az árnyék-miniszterelnök helyettese, árnyék-kancelláriaminiszter megtartották a 17. Árnyékkormányinfót, amelyen Dobrev Klára ismertette az Árnyékkormány gyermekvédelmi intézkedéscsomagját.

Előzetesen Molnár Csaba elmondta, már kiderült, hogy az Orbán-rendszerben nem a gyerekeket védik a pedofiloktól, hanem a pedofilokat védik a törvényektől és a felelősségre vonástól. Ez az erkölcsi válság Orbán Viktort és kormányát már felemésztette. Ezért kell már most megvitatnunk, hogy milyen az a gyermekvédelem, amely a gyermekeket védi, nem a pedofilokat.

Dobrev Klára kifejtette, hogy a gyermekvédelmi intézkedéscsomagjuk három nagy területet fed le: az áldozatvédelmet és a bűnmegelőzést; a gyermekvédelmet; és a gyermekjóléti rendszer finanszírozását. A program legfontosabb pontjai a következők:

Áldozatvédelem, bűnmegelőzés:
  • Az Árnyékkormány támogatja a DK parlamenti törvényjavaslatát, amely a pedofíliát leplező, rejtegető és segítő bűnözők elleni keményebb büntetőjogi fellépést kezdeményez.
  • A rendőrségen és az ügyészségen belül gyermek- és ifjúságvédelmi csoportok felállítása, a pedofil bűncselekmények, gyermekek elleni erőszak, a gyermekkereskedelem és a gyermekprostitúció felszámolására.
  • Az állami, egyházi és más fenntartású gyermekintézményeket ír, lengyel és spanyol mintára állami vizsgálóbizottságok fogják átvilágítani, a gyermekekkel szemben elkövetett visszaélések teljeskörű felülvizsgálatára.
  • Az Árnyékkormány kárpótlási alap létrehozását sürgeti állami és egyházi források fedezetéből, a visszaélések áldozatainak támogatására.
Gyermekvédelem:
  • Átfogó béremelési programmal kell kezelni a gyermekvédelmi rendszer szakemberhiányát.
  • A gyermekvédelem és a családsegítés intézményrendszerét, a gyermekvédelmi szolgálatok és a védőnői rendszer felügyeletét vissza kell adni az önkormányzatoknak, hogy ismét működjön a helyi jelzőrendszer.
Gyermekjóléti rendszer finanszírozása:
  • Gyermekvédelmi Alap létrehozása 100 milliárd forint összegben, amely többek között fedezné a gyermekvédelmi rendszer átalakítását, a bentlakásos intézményekből kikerülők életkezdési támogatását, a hátrányos helyzetű gyerekek óvodáztatási támogatását és a nevelőszülői hálózat megerősítését.
  • A családi pótlék duplájára emelése: 307 milliárd forint
  • Önkormányzati támogatások: 93 milliárd forint
Az Árnyékkormány gyermekvédelmi csomagjának forrását a Miniszterelnöki Kabinetiroda költségvetéséből biztosítanánk, vagyis az Orbán-rendszer propagandabirodalmának forrásaiból, amelynek teljes összege: 601 milliárd forint. Dobrev Klára hozzátette: ennek a pénznek minden forintja jobb helyen lenne a gyermekvédelemben, mint Rogán Antalnál és a Fidesz propagandistáinál.

Az Árnyékkormány 17. ülésének kiemelt előterjesztéséről készített sajtóháttéranyagot csatolva küldjük a sajtó képviselői részére.

Az Árnyékkormányinfót élőben közvetítettük a Demokratikus Koalíció és Dobrev Klára Facebook-oldalán: 
https://www.facebook.com/dk365/videos/704463745175787 

DK Sajtóiroda 

Forrás: MTI / Balogh Zoltán
RSS