Barion Pixel
Dr. Dávid Ferenc: A partnerség jegyében

Dr. Dávid Ferenc: A partnerség jegyében

2024.02.08.

Dr. Dávid Ferenc: A partnerség jegyében

 

A Kormány - 1015/2024. (II. 6.) határozata szerint - a BAYER CONSTRUCT Építőipari és Szolgáltató Zrt. magyarországi nagybefektetővel stratégiai együttműködési megállapodást köt, amely szándék megjelent a Magyar Közlönyben is. A megállapodás szövege – aláírás hiányában - ma még nem nyilvános, de a későbbiekben megismerhető. A vállalkozás nevéhez többek között olyan fejlesztések köthetők, mint a saját beruházásában épülő zuglói új városnegyed, de a Hungaroring felújításában is nagy szerepe van a Bayer Construct Zrt-nek. Részt vettek a giga-beruházásként számon tartott Puskás Aréna monolit vasbeton szerkezetének megépítésében is, ami arra enged következtetni, hogy hogy kormányzati kapcsolatrendszerük olajozottan működik 

Gondoltam egyet és úgy döntöttem, hogy megnézem a legutóbb kötött stratégiai együttműködési megállapodást, amelyet a Magyarország Kormánya és a szombathelyi székhelyű TDK Hungary Components Kft. kötött 2023. július 3-án.  (A tokiói székhellyel működő TDK Corporation a világ egyik vezető elektronikai vállalata.) A szombathelyi gyáregység jelentős hatással van a város életére, 2.500-2.600 embernek biztosít munkát.

Elolvastam a kontraktust, és most címszavakban ismertetem az együttműködési szerződés legfontosabb pontjait:

  1. Gyártásfejlesztés 
  2. Innováció és kutatás-fejlesztés
  3. A képzési együttműködés fejlesztése, képzési támogatások
  4. Együttműködés a beszállítás területén
  5. Részvétel a helyi közösségek életében
  6. Promóciós együttműködés
  7. Együttműködés Magyarország versenyképességének érdekében
  8. A Magyar Kormány és a TDK Hungary Components Kft. együttműködésének értékelése
  9. Vegyes rendelkezések (amelyben rögzítik, hogy „a Felek esetleges vitáikat a barátilag elvárható, tárgyalásos úton rendezik.”) 

A felsorolt megállapodási pontokkal kapcsolatban nincs, és nem is lehet kifogásom; az egyes fejezetekben megfogalmazott részletes tartalmat sem indokolt kritizálnom. Előremutató és egészséges optimizmust tükröző mondatok kerültek a megállapodásba.

Mint fent említettem a gyáregység több mint két és félezer embernek a munkahelye, ezzel a nagyságrenddel vélhetően a vasi megyeszékhely nagy munkáltatói között tartják számon. A cégnél működik munkavállalói érdekképviselet, és úgy tudom, hogy hatályos kollektív szerződés is érvényesül. A helyi szakszervezeti vezető nyilatkozata szerint létezik TDK Gondoskodási Program is, amely keretében a munkáltató különféle biztosításokat köt munkavállalóira és azok hozzátartozóira! Szó nem érheti tehát a ház elejét, nekem mégis hiányérzetem van.

A tavaly júliusban kötött stratégia megállapodás ugyanis nem érinti a munkaügyi kapcsolatok témakörét. Lehet persze azt mondani, hogy nem kell ezzel külön foglalkozni, hiszen – mint tapasztalható – Szombathelyen a TDK-nál rendezettek a viszonyok. Ezt én örömmel és elégedetten nyugtázom, de mégis azt gondolom, hogy a Magyar Kormány – a helyi munkavállalók érdekében – néhány idevonatkozó mondatot „becsempészhetett” volna az exkluzív stratégiai megállapodásba. Emelte volna a dokumentum értékét, ha rögzítik a kontraktusban az egyéni és kollektív munkavállalói jogok érvényesülésének fontosságát, a szakszervezetek és az üzemi tanácsok működési feltételeinek garanciális elemeit, esetleg a külföldi munkavállalók alkalmazásának alapelveit. Ez utóbbi napjainkban mindenképpen aktuális problémakörnek tekinthető.

Hangsúlyozom, hogy semmi gondom a szombathelyi gyakorlattal, írásom semmiképpen nem a megyeszékhelyi munkáltató ellen irányul. Viszont a jövőre és az általános gyakorlatra nézve is célszerűnek tartanám – visszatérve jegyzetem elejére és a legújabb stratégiai megállapodás hírére – ha a BAYER CONSTRUCT Építőipari és Szolgáltató Zrt-vel hosszútávra kötött szerződésben már szerepelne önálló címszó alatt egy munkaügyi és foglalkoztatási fejezet. Lehet, hogy már későn szóltam?

 

RSS
Kapcsolódó politikusok