Barion Pixel
Gyurcsány Ferenc: A hazát szolgáljuk, ha megőrizzük Vitányi Iván nevét

Gyurcsány Ferenc: A hazát szolgáljuk, ha megőrizzük Vitányi Iván nevét

2024.02.02.

Gyurcsány Ferenc: A hazát szolgáljuk, ha megőrizzük Vitányi Iván nevét

 

„Sok történetet tudnánk közösen elmesélni Vitányi Ivánról, a magyar baloldal megszelídítőjéről” – kezdte Gyurcsány Ferenc a beszédét a Vitányi Iván Archívum megnyitóján február 1-jén a Képviselői Irodaházban. Az Archívum a Demokratikus Koalíció egykori politikusának, volt országgyűlési képviselőnek és szociológusnak könyvtárából és kéziratos hagyatékából áll. 

„Vitányi talán az utolsó, aki azok közül jött, akik a magyar rendszerváltást az értelem, az intellektus, az intelligencia, az értelmiségi lét felől látták és segítették” – méltatta a DK elnöke Vitányi Ivánt. Hozzátette, hogy ő az, aki „megmaradt értelmiséginek, az intelligencia hordozójának és közben politikusnak, aki figyelmeztetett minket nem egyszer, hogy a politika nem csak hatalom, a politika nem csak erő, a politika mögött emberi közösség van, gondolat és érzelem van.” Ezért Gyurcsány Ferenc szerint a hazát szolgáljuk, ha megőrizzük Vitányi emlékét.

Emlékeztetett, hogy a DK valójában Vitányi pártja, amelynek először és utoljára örökös elnökének választották.

„Tiszteletbeli talán még lehet majd más is. Örökös csak egy volt, és egy marad. Ő Vitányi Iván, más őt ebben követni nem fogja. Mert Vitányi ebben az értelemben megismételhetetlen” – zárta beszédét.

RSS
Kapcsolódó politikusok