Barion Pixel
Dr. Bodnár Zoltán: A kormány és az MNB közti veszekedés már elég kárt okozott az országnak  ​

Dr. Bodnár Zoltán: A kormány és az MNB közti veszekedés már elég kárt okozott az országnak ​

2024.01.26.

Dr. Bodnár Zoltán: A kormány és az MNB közti veszekedés már elég kárt okozott az országnak

A kormány éveken át tartó, a gazdasági növekedést erőltető gazdaságpolitikája, amelyet a Magyar Nemzeti Bank felelőtlen monetáris politikája is támogatott, rekordmértékű inflációt, növekvő államadósságot, költségvetési hiányt, súlyos gazdasági válságot és magyar emberek millióinak megélhetési válságát okozta. 

A jegybank megkésve ugyan, de 2022 őszén végre felismerte az inflációs veszély jelentőségét és határozott  antiinflációs monetáris politikába kezdett. Az Orbán-kormány Nagy Márton gazdasági miniszter vezényletével  folyamatosan olyan intézkedéseket hozott, és tervez ma is, amelyek kifejezetten rontják a jegybank antiinflációs lépéseinek hatékonyságát, veszélyeztetik az infláció csökkenésének stabilizálását, olykor kifejezetten sértve a jegybanki függetlenség alkotmányos alapelvét. 

A kormány a magyar emberek elemi érdekeit semmibe véve nem az infláció visszaszorítását, hanem a közpénzek ellopásának lehetőségét biztosító növekedést tartja a legfontosabbnak és nyíltan hirdeti a már megbukott gazdaságpolitikához való visszatérést. Ennek legfőbb akadályát a Magyar Nemzeti Bankban látja. Nagy Márton nyilatkozatai aláássák a magyar jegybank maradék hitelességét is, újabb és újabb ötletei és a jegybankkal folytatott nyilvános vita pedig közvetlen károkat okoz az országnak, gyengíti forintot, súlyosan rombolja külső megítélésünket, hitelképességünket, a piaci szereplők bizalmát.

Ha a kormány így folytatja, biztosan nem fogunk kilábalni az Orbán-rendszer okozta válságból. Erre mára a Dobrev Klára vezette Árnyékkormány maradt az egyetlen remény, amely szociáldemokrata fordulatra készül a kormányváltás után: mindenható vállalati profit helyett európai béreket és nyugdíjakat, összeomló közszolgáltatások helyett erős államot, a milliárdos elit kiszolgálása helyett igazságos Magyarországot akarunk.

RSS