Barion Pixel
Dobrev Klára: szabad kultúra nélkül nem létezik polgári Magyarország sem

Dobrev Klára: szabad kultúra nélkül nem létezik polgári Magyarország sem

2024.01.23.
Dobrev Klára: szabad kultúra nélkül nem létezik polgári Magyarország sem


Budapesten mutatta be az Árnyékkormány kulturális programját Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, Barkóczi Balázs oktatási és kulturális árnyékminiszter és Szűcs Balázs, az Új Köztársaságért Alapítvány kulturális munkacsoportjának vezetője, Erzsébetváros alpolgármestere.

Dobrev Klára beszédében kiemelte: szabad kultúra nélkül nem létezik polgári Magyarország sem. „A polgári Magyarország megteremtéséhez elengedhetetlen, hogy az európai élethez szükséges módon emelkedjenek a fizetések és a nyugdíjak, élhessünk egészségben és kaphassanak a gyerekeink megfelelő képzést. De egy sikeres, békés és kiegyensúlyozott európai Magyarországhoz kell az is, hogy a lassan másfél évtizede tartó kultúrharc helyett egy sokszínű, mindenki számára elérhető és megfizethető, sokszínű kulturális életünk legyen” – fogalmazott az árnyékminiszterelnök, hozzátéve: kultúra nélkül szegényebb lenne az életünk, kevésbé lennénk képesek megérteni egymást.

Dobrev Klára kifejtette: a kultúra nem úri hóbort, nem privilégium és nem csak szórakozás, hanem közösségformáló, nemzetmegtartó erő is, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy erős, összetartó közösség legyünk. „Nekünk, szociáldemokratáknak kell olyan életet teremtenünk, amiben az élet nem csak munkából, számlafizetésből és bevásárlásból áll, hanem marad benne idő és pénz másra is. Európában ez nem luxus, hanem az élet szerves része, azzá kell tennünk nekünk is” – fogalmazott az árnyékminiszterelnök.

A DK politikusa arról is beszélt, hogy a kultúrában két kormányzati feladat van: a szabadság biztosítása és a független szabad kultúra támogatása„A kultúra szabad, mert ha nem szabad, akkor az már nem is kultúra, akkor az már csak propaganda. Fel kell szabadítani a kulturális életet és a művészetet, hogy mindenki merje hozzátenni azt, amit gondol a világról – fogalmazott Dobrev Klára, hozzátéve: A kultúrharc talán az egyetlen olyan harc az atomháborún kívül, amelyben a megtámadott és a megtámadó fél is egyaránt megsemmisül.

Szűcs Balázs beszédében kifejtette: a szociáldemokrata Árnyékkormány célja, hogy a magyar kultúra végre az ország egészéről és mindenkinek szóljon.  Ennek érdekében az Árnyékkormány:
  • felszámolná a kulturális szegénységet és segítené a minőségi kultúrához való hozzáférést.
  • Bővítené a kulturális kínálatot, nem csak konkrét kulturális programok (utazó társulatok, utazó könyvtárak, vándorkiállítások, koncertek, fesztiválok, szabadtéri színpadok), hanem közvetlenül az emberek képzését és kulturális törekvéseit is segítő programok támogatásával (nyári alkotótáborok, alkotói ösztöndíjak, megjelenést segítő pályázatok).
  • Létrehozna egy egységes, országos kulturális intézményhálót, sokfunkciós kulturális központok kiépítésével, a közművelődés és művészet civil szervezeteinek és köreinek fejlesztésével, minőségi eseményekkel való ellátásával.
  • Fejlesztési programot indítana a művelődési házak, közösségi terek, könyvtárak felújítása és eszközbeszerzése érdekében a 21. század igényeinek megfelelően.
  • Normatívát biztosítana a nemzetiségi közösségi terek működtetéséhez és kulturális tevékenységeik megvalósításához az országos és helyi nemzetiségi önkormányzatoknak.
  • Olyan országos modernizációs és felzárkóztató programokat indítana, amelyek révén már kisgyermekkorban megkezdődhet a kortárs magyar kultúra legtöbb ágával való találkozás.
  • Akadálymentes hozzáférést biztosítana a kultúrához, a szakmai érdekvédelmi szervezetekkel közösen segítené és támogatná a hallás- vagy látássérült, mozgáskorlátozott, szellemi fogyatékkal élő embernek speciális kulturális és képzési igényeit.
  • Újjászervezné a közszolgálati médiát.
  • Szakszervezetekkel és szakmai szervezetekkel közösen rendezné a régóta húzódó bér- és életpálya-problémákat, újból bevezetné kulturális területen a közszolgálati jogviszonyt.
  • Továbbképzési és ösztöndíj-programokkal, lakhatási támogatásokkal, kutatói programokkal segítené a szakembereket, hogy újra érezzék a társadalom elismerését.
  • Kiszabadítaná a kultúrát a politika fogságából: visszaállítaná a politikától függetlenül működő szakmai és érdekképviseleti szervezetek szerepét és tagjaikból delegált testületeket hozna létre.
  • A kulturális területnek önálló minisztériumot biztosítana.
  • Visszaállítaná a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt, a Magyar Művelődési Intézetet és a Képzőművészeti Lektorátust. Független, nem utasítható örökség- és műemlékvédelmi hatóságot hozna létre.
  • Megállítaná a múzeumok indokolatlan összevonását, költöztetését Budapesten belül vagy vidékre.
  • Felülvizsgálná a Magyar Művészeti Akadémia működését, feladatellátását, megszüntetné különleges jogköreit.
  • Kezdeményezné a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia jogállásának és működési feltételeinek a rendezését.
  • A kulturális előirányzatok tervezését és módosítását a szakmai nyilvánosság bevonásával végezné el.
  • Az előadóművészeti szervezetek támogatására szolgáló forrást megemelné, és szakmai elveken alapuló átlátható elosztási rendszert építene ki.
  • A mindenkori kormánytól független Nemzeti Kulturális Alapot hozna létre.
  • Véget vetne a pártpreferencia alapján kiosztott támogatásoknak.
A rendezvényt Barkóczi Balázs azzal zárta le: a kultúra mindenkié, senkit nem lehet kizárni belőle. Amíg a kultúrában nincs esélyegyenlőség, addig az oktatásban, a gazdaságban és az élet más területén sem lesz  meg. 

A programbemutatót a Demokratikus Koalíció Facebook-oldalán közvetítettük: 

https://www.facebook.com/dk365/videos/1953760648353001
RSS
Kapcsolódó politikusok