Alig telt el két hét az újévből, és itt a második nagy benzináremelés

2024.01.15.

Alig telt el két hét az újévből, és itt a második nagy benzináremelés

Két hét két benzináremelés. Máris megérkezett az Orbán-kormány újabb megszorítása: január elseje után hétfőtől másodszor is megemelték az üzemanyagok jövedéki adóját. – kezdte sajtótájékoztatóját Varju László. Az összesen 41 forintos emeléssel a régióban Magyarországon a legdrágább a benzin és a gázolaj.

A rezsiügyi árnyékminiszter példaként említette, hogy Romániában literenként 70 forinttal, Szlovéniában és Horvátországban pedig 50-60 forinttal is olcsóbb a benzin literje, mint hazánkban. Varju László arra is emlékeztetett, hogy ezekben az országokban, például Romániában is már jóval kisebb az infláció és magasabbak az átlagfizetések is. „A benzin lassan luxussá válik hazánkban, az áremelés pedig beépül minden egyes termék és szolgáltatás árába, tovább gerjesztve az orbáni inflációt. – mondta Varju László

A rezsiügyi árnyékminiszter szerint csak egy szociáldemokrata fordulat állíthatja meg a megszorításokat és az üzemanyagok árának emelését. Azt is mondta, hogy a kormányváltás után, Dobrev Klára kormánya adócsökkentésekkel literenként 500 forint alá fogja csökkenteni a benzin és a gázolaj literenkénti árát. „Nem fogjuk hagyni, hogy az Orbán-kormány és a milliárdos olajvállalatok extraprofitot söpörjenek be azon, hogy a magyarok egyre több pénzét emészti fel reggelente munkába járni vagy a gyerekeiket óvodába, iskolába vinni. Mindenható vállalati profit és megszorítások helyett bér- és nyugdíjemeléseket, a milliárdos elit kiszolgálása helyett igazságos Magyarországot akarunk!” – mondta Varju László.