Dr. Dávid Ferenc: Csökkenő forgalom, csökkenő boltszám

2024.01.09.

Dr. Dávid Ferenc: Csökkenő forgalom, csökkenő boltszám

2023. novemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 5,4%-kal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 0,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 3,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 21,4%-kal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,8%-kal nőtt az előző hónaphoz viszonyítva. 2023. január–novemberben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 8,7%-kal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. (KSH Gyorstájékoztató-2023. január 8.)

A mai nappal valóban „berúgtuk” az idei évet, ez a reggeli budapesti közlekedésben is érezhető volt. Bölcsőde-óvoda-suli a kiskorúaknak, a felnőtteknek pedig irány a munkahely. A Központi Statisztikai Hivatal is kivette a részét hétfői „sűrű programból”: drámai számokat tett közzé a kiskereskedelemi forgalom volumenének alakulásáról. A kiskereskedelem elmúlt évi 11 havi (január-november) teljesítménye katasztrofális. Az alábbi számok nem igényelnek hosszú kommentet, annyit viszont röviden kijelenthetünk: a hibás gazdaságpolitika következtében elfogyott a magyarok pénze, tömegek lehetőségét és kedvét vették el az árubeszerzéstől. A reakció tehát nem maradt el: kevesebbet (és rosszabb minőségű termékeket) vásároltak az emberek, mint korábban.

2022. december/2021. december mínusz   3,9 %
2023. január/2022. január  mínusz   4,5 %
2023. február/2022. február mínusz  10,1 %
2023. március/2022. március mínusz  13,1 %
2023. április/2022. április mínusz  12,6 %
2023. május/2022. május mínusz  12,3 %
2023. június/2022. június mínusz    8,3 %
2023. július/2022. július  mínusz    7,6 %
2023.augusztus/2022. augusztus mínusz    7,1 %
2023. szeptember/2022. szeptember  mínusz    7,3 %
2023. október/2022. október mínusz    6,5 %
2023. november/2022. november mínusz   5,4 %

Nem ragozom tovább a volumen-csökkenést, a számok beszédesek. Arra gondoltam, hogy – szintén KSH bázison – megnézem a boltok számának alakulását az elmúlt időszakban. Az adatok nem olyan frissek, mint kiskereskedelmi forgalomé, viszont annál érdekesebbek.

Élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek száma:

2019. június 30. 38.510 kiskereskedelmi egység
2023. június 30. 33.850 kiskereskedelmi egység
Csökkenés mértéke  4.460 kiskereskedelmi egység (százalékban: 12,1 %)

Nem élelmiszer jellegű kiskereskedelmi üzletek száma:

2019. június 30.

79.875 kiskereskedelmi egység

2023. június 30.

67.023 kiskereskedelmi egység

Csökkenés mértéke

12.852 kiskereskedelmi egység (százalékban: 16,1 %)

A fenti kettő, élelmiszert és nem élelmiszert áruló kiskereskedelmi üzletek együttesen:

2019. június 30

118.385 kiskereskedelmi egység

2023. június 30.

100.873 kiskereskedelmi egység

Csökkenés mértéke

17.512 kiskereskedelmi egység (százalékban: 14,8 %)

Az üzletek számának csökkenését minden bizonnyal gyorsítja a forgalom volumenének zuhanása. Az a következtetésem, hogy a lakosság elszegényedésének egyik szomorú kísérőjelensége a boltok számának fokozatos fogyása. A kistelepüléseken üzemelő kiskereskedelmi egységek magyar tulajdonosait először a járvány (COVID) majd a gazdasági/társadalmi válság okán kialakult kétségbeejtő helyzet rendítette meg, A számok tanúsága szerint sokan „bedobták a törölközőt”. Vajon milyen segítséggel és milyen kondícióban térhetnek vissza a kiskereskedelmi ringbe a tönkrement vállalkozók?