Barion Pixel
Dr. Dávid Ferenc: Ahány (kereskedő) ház, annyi szokás

Dr. Dávid Ferenc: Ahány (kereskedő) ház, annyi szokás

2023.12.27.

Dr. Dávid Ferenc: Ahány (kereskedő) ház, annyi szokás

 

Most, hogy elteltek a karácsonyi napok, érdemes összegezni a kiskereskedelmi üzletek december 24-i nyitva – illetve zárva tartási gyakorlatának eredményét.  Nézzük a részleteket.

December 24. (vasárnap)

    • Az élelmiszert és napicikket áruló üzletek közül a Lidl és a Penny valamennyi boltjának ajtajára lakat került, a SPAR esetében nem volt százszázalékos a zárva tartás. A multinacionális élelmiszer-kiskereskedelem másik három „nagyja”, az Auchan, az Aldi és a Tesco üzletei délig nyitva tartottak. Tehát fele-fele az arány, ezt aztán mindenki érzelmi és szakmai alapon is megítélheti. 
    • A nem élelmiszer profilú és vendéglátó egységek közül zárva tartottak a Mountex, az OBI, az XXXLutz, a Rossmann, a JYSK, a DIEGO, a Libri, a Deichmann és a McDonald’s üzletei. A Drogerie Markt (DM) üzletei vélhetően nyitva voltak, mint ahogy nem hirdetett zárva tartást a Líra könyvesbolt hálózata sem. 
    • A magyar élelmiszerláncok nem kötelezték el magukat, már csak azért sem, mert számos boltjuk üzemszerűen egyébként is zárva van a hét utolsó napján, így a december 24. vasárnap nem igényelt külön intézkedést. A CBA (és Príma), a Reál, valamint a COOP tehát nem hirdetett meg egységes zárva tartást: vélhetően a nagyvárosi egységeik közül számos árult vasárnap is; a zárva tartásban elsősorban a kistelepülési boltok lehettek érintettek. Budapesti (zuglói) konkrét tapasztalatom: a Récsei Centerben működő – a CBA lánchoz tartozó - élelmiszeráruház vasárnap délelőtt nyitva volt, ahogy az épületben levő üzletek jelentős része is.

 

  • A Westend Shopping Center hivatalos honlapja szerint „A kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó és szórakoztató üzletek, -egységek december 24-én (vasárnap) 10:00 és 14:00 között lesznek nyitva. (…) A vendéglátó egységek és a Cinema City mozi nyitva tartanak, nyitvatartásuk a rendes nyitvatartástól eltérő lehet.”  Ez azt jelenti, hogy a négyszáznál is több üzletet működtető kereskedőházban – ha korlátozott üzemmódban is – de kinyitott az egységek többsége.  

 

  • Nem sokat tudunk a műszaki cikkeket forgalmazó láncok december 24-i tevékenységéről. Az Euronics és a MediaMarkt konzekvensen „hallgatott” december 24-ről, így aztán feltételezhető, hogy vasárnap délelőtt is kereskedtek. 

Nem tértem ki a néhány boltot rendszerbe szervezett kisebb hálózatokra, illetve nincs információm a magántulajdonban lévő – kis alapterületű – üzletek gyakorlatáról. Gépkocsival közlekedve azt láttam, hogy tarka-barka a kép Budapesten: a nagyforgalmú városrészeken kinyitottak az üzletek, a kevésbé frekventált területeken nem.  A jegyzet végén annyi nagyobb kockázat nélkül rögzíthető, hogy nem volt uniformizált gyakorlat advent negyedik vasárnapján (december 24-én), valamiféle egységességre utaló jel talán csak a nyitva tartó boltok déli 12 órai zárásának esetében volt tapasztalható.

RSS
Kapcsolódó politikusok