Barion Pixel
Gyurcsány Ferenc: Orbán Viktor elárulta a magyar munkásokat a külföldi vendégmunkaerő behozatalával

Gyurcsány Ferenc: Orbán Viktor elárulta a magyar munkásokat a külföldi vendégmunkaerő behozatalával

2023.12.11.

Gyurcsány Ferenc: Orbán Viktor elárulta a magyar munkásokat a külföldi vendégmunkaerő behozatalával

 

„Az Orbán-kormány megegyezett a nagy cégekkel, hogy azok a magyar munkások kárára növelhetik profitjukat. Ugyanis az a bér, ami szerintünk, és a munkások szerint alacsony, az a kormány és a szövetségesei szerint már ma is túlságosan magas.” 

– kezdte Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalását a Parlamentben hétfőn. 

A DK elnöke szerint ezért a kormány úgy csökkenti a béreket, hogy a magyar munkások helyett külföldi, alacsonyabb bérért dolgoztatható vendégmunkásokat hozatnak Európától nagyon távoli országokból.

„A külföldi munkás nem magától talált Magyarországra. Őket a magyar kormány és a vele együttműködő vállalatok hívják, toborozzák, szervezik” – mondta. Hozzátette: nemcsak azért hozzák őket, hogy feltöltsék az üres helyeket, hanem hogy lecseréljék rájuk a magyarokat. Ezzel a munkabér csökkentésén kívül a szabályokat is kikerülik: a külföldi munkavállalókat többet túlóráztathatják, és sokkal több hétvégi munkát végeztethetnek velük.

Gyurcsány Ferenc fontosnak tartott leszögezni, hogy nem a külföldi munkásokra kell haragudni.

„Ők éppen úgy keresik a jobb megélhetést, mint az a 600 ezer magyar, aki tőlünk indult el külföldre, hogy újrakezdje az életét, több lehetőséggel, jobb bérrel” – hangsúlyozta. „A kialakult helyzetért nem a munkások a felelősek, hanem a végtelenül önző és rövidlátó vállalatok, és az ő szövetségeként, képviseletében fellépő magyar kormány.”

A politikus szerint, amit látunk, az valójában a kormány által követett és dicsőített keleti nyitás politikája, aminek most a kézzelfogható eredményét látjuk.

„Keleti termékeket gyártunk, importált alapanyagokból, importált energiával, keleti technológiával, keleti munkásokkal” – sorolta. Úgy gondolja, ennek az az ára, hogy a kormány kiszolgáltatottá teszi a magyar munkásokat, tönkre teszi a magyar béreket, a magyar vízkészletet, és a Magyarország természeti környezetét. 

A DK elnöke elmondta, hogy azt már eddig is a nemzeti érdek félreértésének gondolták, hogy az Orbán-kormány a nyugati szövetségek helyett keleti partnerek felé fordult. Ezt még sokan értelmezhették külpolitikai húzásként vagy nemzeti stratégiaként, azonban a kormányfő mostani húzását Gyurcsány Ferenc elfogadhatatlannak, a magyar emberek nyilvánvaló elárulásának nevezte a beszédében.

„Ismerik álláspontunkat: a magyar emberek, a magyar munkások érdekének, megélhetésének megvédéséhez új kormány kell, szociáldemokrata kormány, Dobrev Klára kormánya” – jelentette ki. Addig szerint egyetlen egy megoldás maradt: Orbán Viktor kormányának azonnali hatállyal be kell tiltania az Európai Unión kívüli külföldi munka alkalmazását, amíg nem képes biztosítani, hogy azáltal nem sérül a magyar munkások méltányos élete.

„Mert a magyar kormánynak a magyar munkásokat kell képviselnie” – zárta felszólalását Gyurcsány Ferenc.

RSS
Kapcsolódó politikusok