Barion Pixel
Dr. Dávid Ferenc: Hiány, visszaesés, elszegényedés

Dr. Dávid Ferenc: Hiány, visszaesés, elszegényedés

2023.12.11.

Dr. Dávid Ferenc: Hiány, visszaesés, elszegényedés

 

November végéig az államháztartás központi alrendszere 4074,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 3824,9 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 171,9 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 421,3 milliárd forintos hiányt mutattak. (Pénzügyminisztériumi adatok)

Érdemes megnézni, hogy miként változtak az alapcélkitűzések 2022. nyarától, az idei évre vonatkozó költségvetési törvény elfogadása óta:

2022. július. Az idei évre tervezett hiány összege 2.352,1 milliárd forint, ez GDP arányosan 3,5 %. A 2023. évre megálmodott gazdasági növekedés: 4,1 százalék.

2022. március Jelentős módosulást regisztrálhattunk. A hiány 3.400,2 milliárd forintra hízott, a GDP (bruttó hazai termék) viszonylatában 3,9 százalékra emelkedett. A várt éves gazdasági növekedés is „lesoványodott” 1,5 százalékra.

2022. október Újabb kiigazítás következett, hiszen nyilvánvalóvá vált, hogy sem a hiány mértéke, sem pedig annak GDP-aránya nem tartható. Abszolút értékben a tervezett éves hiány 4.166,8 milliárd forintra szökött fel, ami 77 százalékkal magasabb összeg, mint az eredetileg meghatározott 2.352,1 milliárd. A gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzés „nagy titokban” elvesztette pozitív előjelét (hol van már a plusz 4,1 %, de hiába keressük a plusz 1,5 %-ot is), és kegyetlenül negatívra váltott. A nyitott kérdés már csak az, hogy a mínusz előjelhez milyen szám fog párosulni?! Az is elfordulhat, hogy fél százaléknál is nagyobb lesz a gazdasági visszaesés a 2023. évben. 

Ezeket a szégyenteljes költségvetési számokat úgy állította elő a Magyar Kormány által vezérelt központi büdzsé, hogy egyrészt hatalmas inflációs bevételre tett szert, másrészt büntető jellegű adóteherrel sújtott számos ágazatot. Gondoljanak csak a bolti kiskereskedelemre vagy a biztosítási üzletágra. Volt tehát többletbevétel, de értelmetlenül eltékozolták a plusz forrásokat.

Tragikus évet zár a magyar gazdaság, és ezt jól mutatja az állami költségvetés ramaty állapota is, nem beszélve arról, hogy decemberben még romolhat az egyenleg. Az ipari termelés és a bolti kiskereskedelem drámai mértékben visszaesett idén, az egymást követő négy negyedéves recesszió nem véletlen események következménye. Éves szinten 17,5 – 18,5 százalékos pénzromlás várható, a 2023.november/2022. november viszonylatában - a KSH által mért - 7,9 % százalékos fogyasztói ár-növekedési mérték még szépségtapasznak is gyenge. Ebben az évben a kisjövedelműek reálpozíciója érzékelhetően romlott, elszegényedésük szívszorító.  

Összegzés: vágtató infláció, negatív gazdasági teljesítmény, összeomló költségvetés, elszegényedés – ez a 2023. év rövid mérlege.

RSS
Kapcsolódó politikusok