Sajtótájékoztató: A kormány szándékosan akadályozza a menekültprobléma megoldását

2015.09.02.
MolnárCsaba_EP_Sajttáj_20150902A kormány szándékosan akadályozza a menekültprobléma megoldását Magyarországon, mert az a politikai érdeke, hogy a sajtó arról írjon, hogy gond van a menekültekkel - hangoztatta szerdán brüsszeli sajtótájékoztatóján Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke, EP-képviselője. A politikus szerint a célországok dolga nehezebb, mert be kell fogadniuk a menekülteket, ezzel szemben tranzitországként Magyarországnak csak annyit kellene tennie, hogy regisztrálja őket, majd, aki arra jogosult, azt továbbengedje. A DK-s EP-képviselő úgy véli, mi sem bizonyítja jobban, hogy a kormány nem a megoldásban érdekelt, hogy szerinte az év eleje óta visszautasítja az uniós segítséget, pedig uniós pénzből a menedékkérelmeket feldolgozó állomás jöhetne létre Magyarországon uniós szakemberek segítségével. "Ha adnak pénzt és személyzetet, és a kellő infrastruktúrát is felépítik, akkor Magyarországon láthatatlan lenne a menekültprobléma" - vélekedett Molnár, aki szerint viszont a kormány "úgy próbálja meg zuhanórepülésben lévő népszerűségét visszatornászni, hogy ebben az ügyben versenyez a Jobbikkal". A párt alelnöke reményének adott hangot, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke rá tudja venni a kormányfőt, hogy a probléma megoldásában és ne kiélezésében legyen érdekelt. A politikus kitért arra is, hogy elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány minden környező országot biztonságosnak nyilvánított, mert szerinte ez egyrészt azt jelenti, hogy egyetlen menekültnek sem akar segíteni, másrészt ezzel nem oldja meg, csak eltolja magától a problémát. "Európai problémáról van szó, amelynek megoldásából minden tagállamnak ki kell vennie a részét" - hangsúlyozta Molnár Csaba, egyúttal aggodalmának adva hangot, hogy félő, hogy Magyarország annyira elszigetelődik, hogy veszélybe kerülhet schengeni tagsága és az uniós támogatások is. Molnár szót ejtett arról is, hogy pártja támogatja a kötelező kvóták bevezetését a menekültek elosztására, és szerintük Magyarországnak is súlyának és képességeinek arányában kellene befogadnia a menedékkérőket. Az EP-képviselő fontos változásként értékelte, hogy Berlin, Párizs és Madrid is a kvótarendszer mellett foglalt állást, és úgy vélte, hogy ez létre is fog jönni. A politikus kitért a szerb határon létesített ideiglenes határzárra is, és arra az álláspontra helyezkedett, hogy a kerítés nemzetközi jogba ütközik, mert veszélyezteti az emberek életét és testi épségét. (MTI)