Barion Pixel
Kezdődik a vendégmunkás társadalom? - Varga Ferenc Tatabányán járt utána a vendégmunkások betelepítésének

Kezdődik a vendégmunkás társadalom? - Varga Ferenc Tatabányán járt utána a vendégmunkások betelepítésének

2023.11.13.
Kezdődik a vendégmunkás társadalom? - Varga Ferenc Tatabányán járt utána a vendégmunkások betelepítésének

 
Varga Ferenc bér-és munkaügyi árnyékminiszter Tatabányán járt utána a vendégmunkások helyzetének, miután Orbán Viktor néhány héttel ezelőtt azt mondta, az országnak nagyjából 4-500 ezer vendégmunkásra van szüksége, majd ezt követően visszavonták a vendégmunkásokkal kapcsolatos törvényjavaslatukat. Eközben hol Vietnámban, hol Kínában arról egyeztetnek, hogyan tudnák felgyorsítani a vendégmunkások Magyarországra hozatalát. Varga Ferenc szerint miközben Orbán Viktor a bevándorlást a magyarokra leselkedő legnagyobb veszélynek tekinti, addig a kormánya a magyarok háta mögött azon dolgozik, hogy minél több gazdasági bevándorló érkezzen a hazánkba. 

Tatabánya polgármestere, Szűcsné Posztovics Ilona a riportban elmondta: Ma már nem csak ukrán munkavállaló vendégmunkásokról beszélhetünk a városban, a Fülöp-szigetektől kezdve különböző nemzetiségek jönnek, ezzel együtt pedig a lakossági panaszok is elszaporodtak.

Varga Ferenc hozzátette: eközben csak az elmúlt években 2-300 ezer magyar ember ment ki az unió más tagországaiba munkát vállalni, mert itthon nem tudott megélni abból a pénzből, amit a multi cégektől kapott. A kormány a multinacionális cégek oldalára állt, a Demokratikus Koalíció szerint azonban nem külföldi munkaerőre, harmadik országbeli vendégmunkásokra kellene alapozni a magyar gazdaságot, hanem haza kellene csábítani a külföldön dolgozó magyarokat. 

A riportban Lusztig Péter, a DK tatabányai alpolgármestere elmondta: öt évvel ezelőtt körülbelül 2000 ukrán vendégmunkás volt a városban, azóta ez a szám jelentősen nőtt,  5000-nél is többen lehetnek, de hivatalos statisztikai adat nincs a vendégmunkások számáról.

Konczer Erik, a helyi választókerület vezetője és a megyei közgyűlés tagja elmondta: a városban is folyamatosan szaporodnak a munkásszállók, ez ráadásul családi házas övezetben is előfordul, amivel jelentősen felbolygatják a helyi lakók életét. Ez nem csak Tatabányán, hanem a megye több településén is problémát jelent, például Ácson, Komáromban vagy Oroszlányban, ahová akkumulátorgyárat szeretne a kormány. "Nagyon sok az ismeretlen új arc a környéken, ami a helyiek biztonságérzetét is csökkenti. Másrészt mindannyian tudjuk, miért vannak itt a külföldi munkások, hogy letörjék a magyar munkaerőnek juttatható bér színvonalát" - fogalmazott.

Varga Ferenc hozzátette: az elmúlt 13 évben az Orbán-kormány teljes mértékben kiszolgáltatta a magyar munkaerőt a multinacionális cégeknek és a nagyvállalatoknak, a nagytőkének, a DK azonban a magyar munkavállalók pártján áll, ezért szerintünk szigorúbb szabályozásra lenne szükség a vendégmunkásokra vonatkozóan. "Csak olyan vállalatokat támogatnánk, amelyek vállalják, hogy többségében magyar embereket foglalkoztatnak, európai szintű bérekkel. Nem fordulhat elő, hogy egy vendégmunkás elvegye egy magyar ember munkáját" - fogalmazott Varga Ferenc, hozzátéve, hogy bér-és munkaügyi árnyékminiszterként továbbra is járni fogja az országot, és elmegy minden olyan településre, ahol vendégmunkás szállók nőnek ki a földből.

RSS