Barion Pixel

Dr. Dávid Ferenc: Magyar Kasszandra

2023.11.08.

Dr. Dávid Ferenc: Magyar Kasszandra

 

A kiskereskedelmi forgalom volumene 7,3%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, míg az előző hónaphoz képest lényegében változatlan maradt. 2023. szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 7,8, naptárhatástól megtisztítva 7,3%-kal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 19,9%-kal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. (Központi Statisztika Hivatal)

Szomorúan közlöm: a bolti kiskereskedelem is besorolt a tartósan zuhanó ágazatok sorába. A hét első napjaiban megtudtuk, hogy a lakásépítés 21 %-kal, az ipar 7,3 %-kal  és bolti kiskereskedelmi volumene pedig szintén 7,3 %-kal esett vissza a tavalyi év azonos időszakához (szeptember) képest. 

Borzasztó számok, a kiskereskedelmi adatok különösen. Ez utóbbiak egyértelműen azt mutatják, hogy az alacsonyjövedelmű magyarok "behúzták a féket". Nem tegnap, nem is tegnapelőtt, hanem már tavaly decemberben. Akkor mínusz 3,9 százalékot közölt a KSH, ami májusra mínusz 12,3 százalékkal tetőzött.  Augusztusban mínusz 7,1 százalékra "szelidült", most mínusz 7,3 százalékra módosult a kiskereskedelmi volumenindex. Mínuszok mínuszok hátán! A számok azt bizonyítják, hogy honfitársaink milliói lassan egy éve megszorításban élnek: kényszerúen meghúzták a képletes nadrágszíjat: kevesebb és rosszabb minőségű terméket vásárolnak, mint korábban. A határmentén élők a szomszédokhoz mennek bevásárolni: ezért aztán a magyar kozponti költségvetés is elköszönhetett a világrekorder magasságú áfa-kulcstól is remélt többletbevételtől. A dolgok összefüggnek, a tények makacs dolgok. A mindenható és pazarló állam folyamatosan sanyargatja a lakosságot, ezért aztán a vereségre/veszteségre ítélt magyar polgár keresi a kiutat. E közben a falusi kisboltok ezrei is tönkremennek, de ez sem hatja meg a gazdasági kormányzatot.  

Több mint egy hónappal ezelőtt egy Nagy Márton nevezetű "gazdasági jós" (másodállásban miniszter) így jövendölt:„túl vagyunk a fordulaton, jövünk ki egy viharból.”  Követve nyilatkozatait és a folyamatokat Nagy Márton polgártársat magamban elneveztem "fordított" Kasszandrának. 

Apollón isten büntetésül azt rótta ki a szépséges hercegnőre, hogy jóslataiban soha ne higgyen senki, és emiatt szenvedjen egész életében. És valóban így történt: Kasszandra mindent előre meglátott, mégsem hitt szavaiban senki. Na, most a mi magyar Kasszandránknak más sors és más szerep rendeltetett: bármit jósol/ígér/prognosztizál, az sohasem válik valóssággá. Még csak az irányt, az előjelet sem találja el soha, nemhogy a mértéket. Nagy Márton kortárs jós hiába szónokol, a gazdasági trendforduló még mindig várat magára.

A mitológia szerint Kasszandra az életével fizetett. A "fordított" magyar Kasszandrát ilyen veszély szerencsére nem fenyegeti. Nálunk "csak" a ország lakosságának a jövője tét!

RSS
Kapcsolódó politikusok