Varga Ferenc: Nem külföldi vendégmunkásokra, hanem versenyképes fizetésre és oktatásra van szükség

2023.11.02.

„Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját” – hirdették pár éve a kék óriásplakátok minden kanyarban. Azóta nagyot fordult a világ: a kormány most már tömegesen, gyorsított eljárásban telepíti be a különféle ázsiai országokból érkező olcsó vendégmunkásokat a magyar dolgozók helyére. Hiába állítja Orbán Viktor, hogy visszavonják a vendégmunkástörvényt, mindez csupán trükközés: a kormánynak esze ágában sincsen többet költeni a magyarokra, ha olcsón is elintéztetheti ugyanazt a munkát. Így történhet meg, hogy a hírek szerint akár 500 ezer vendégmunkás is dolgozhat majd Magyarországon, vagyis minden kilencedik Magyarországon dolgozó ázsiai vendégmunkás lehet.

Az Árnyékkormány szerint nem külföldi vendégmunkásokra van szükség, hanem arra, hogy versenyképes fizetést és oktatást biztosítsanak a magyar munkavállalóknak. Orbán Viktor tudatosan választotta a több százezer rosszabbul fizetett vietnámi, fülöp-szigeteki és indonéz munkást, hogy ne kelljen magasabb bért adnia a magyaroknak. Mostanra odáig jutottunk, hogy senkinek sincsen biztonságban a munkája: olyanok is elveszíthetik az állásukat az olcsó vendégmunkások miatt, akik ma ezt még nem is sejtik. A Dobrev Klára vezette Árnyékkormány szociáldemokrata fordulatra készül a kormányváltás után, és arra, hogy megbecsülje a magyar munkaerőt. Mindenható vállalati profit helyett európai béreket és nyugdíjakat, vendégmunkások helyett európai minimálbért, magánkórházak és magániskolák helyett erős állami egészségügyet és oktatást, a milliárdos elit kiszolgálása helyett igazságos Magyarországot akarunk.